Inschrijven op de nieuwsbrief

Babs Gons

Babs Gons - foto Jan van Breda
Babs Gons - foto Jan van Breda

(1971) is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze organiseerde bijna tien jaarPalabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere die ze samen met Lies Aris oprichtte. Babs staat met haar werk op festivals, literaire programma's, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Babs ook gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden. In 2019 verscheen haar boek Hardop, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in 2021 met haar dichtbundel Doe Het Toch Maar. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht. In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Babs schrijft verder verhalen, artikelen en columns. Een bundeling van de verhalen uit Het Parool verscheen in 2022 onder de titel Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Babs Gons

 • Winternachten 2023

  Verhalen die verbinden

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Babs Gons, Daphne Huisden, Rakesh Autar, Rihana Jamaludin, Sarita Bajnath, Shantie Singh, Tessa Leuwsha

  Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.

  Het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Hedendaagse schrijvers eren grote voorgangers uit de Caraïbische literatuur. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertellen over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken.

  Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort programma waarin we de diversiteit tonen van de Nederlandse identiteit, die onlosmakelijk verbonden is met de koloniale geschiedenis en andere continenten. In minicolleges vertellen auteurs over andere auteurs die door verhalen en verbeelding deze historie vorm hebben gegeven. We luisteren naar nieuwe talentvolle stemmen die vooral reflecteren op de vraag hoe deze geschiedenis terug komt in het nu. Presentatie: Sarita Bajnath.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

  's Avonds, vanaf 19:30 uur, volgt het avondprogramma All the World's Excuses. Daarin vertellen prominente internationale auteurs over de globale sporen van kolonialisme en slavernij, en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur.