Inschrijven op de nieuwsbrief

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke - foto Alex Salinas
Annelies Verbeke - foto Alex Salinas

(Belgie, 1976) schrijft romans, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteerde ze met Slaap!. Later volgden drie romans (Reus, Vissen redden, Dertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk is vertaald in 26 talen en heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de Opzij Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs en NRC Handelsblad Lezersprijs. Ze schreef ook verschillende toneelstukken en filmscenario's en werkte samen met o.a. het acteursgezelschap Wunderbaum. Als groot liefhebber van korte verhalen stelde ze samen met de Nederlandse auteur Sanneke van Hassel de internationale bloemlezing Naar de stad samen. Verbeke maakt deel uit van het schrijverscollectief Fixdit, dat het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren wil vergroten en de literaire canon wil uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

(WU 2022)

Archief beschikbaar voor: Annelies Verbeke

 • 'Bibi Koetis voor altijd', Lin Scholte

  'Bibi Koetis voor altijd',  Lin Scholte

  Met: Annelies Verbeke, Gustaaf Peek, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo

  "Koetis beefde nog steeds toen ze in de keuken was, waar ze water dronk om te kalmeren. Of het zo moest kwam Mam vanuit de eetkamer de gang op en riep of Koetis er al was. Deze antwoordde en kwam te voorschijn. Koetis aanziende vroeg Mam: 'Wat heb je? Je ziet er zo verhit uit.' Koetis ontkende dat ze 'wat zou hebben'. Ook op Mams vraag waar ze geweest was gaf ze een ontwijkend antwoord." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

  In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers. Om de twee maanden belichten zij hierin een literaire klassieker, geschreven door een vrouw.
  Op donderdag 4 november werd de ontroerende roman Bibi Koetis voor altijd (1974) van Lin Scholte -die zich afspeelt in de Nederlands-Indische gemeenschap- besproken met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo. Dit gebeurde live. Samen met Writers Unlimited werd deze editie van de podcast opgenomen in aanwezigheid van publiek op een prachtige en passende locatie in Den Haag: Museum Sophiahof.

  Binnenkort te luisteren in je favoriete podcast-app!

  Het werk van schrijver Lin Scholte (1921-1997) geeft een schat aan informatie over meerdere kanten van het conflict om Indië. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerne- en kampementsleven en de gesloten samenleving van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen.
  Lin Scholte werd geboren in Batudjadjar, een kleine garnizoensplaats. Haar vader was een Amsterdammer die voor het Indische leger getekend had, haar moeder een Javaanse. Over haar moeder schreef Scholte Anak Kompenie, haar succesvolle debuut in 1965 dat in korte tijd vier drukken beleefde. Haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) gaat over een tante (bibi), Koetis genaamd, en beschrijft onder andere de situatie van de Indo-Europeanen in de bezettingstijd en de levensgevaarlijke naoorlogse periode vlak na de capitulatie van Japan. Stichting Tong Tong: 'In al haar boeken klinkt luid en duidelijk de stem van de Indische vertelster door, die intens betrokken is bij haar drie werelden: de Indische, de Javaanse en de Hollandse. Op overtuigende wijze weet Lin Scholte de lezer deelgenoot te maken van haar leven.'

  Bibi Koetis voor altijd is opgenomen in de uitgave Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte (2007, stichting Tong Tong). Samensteller Vilan van de Loo schreef een biografische inleiding, de bundel bevat o.a. de romans Anak Kompenie en Takdiran en andere verhalen en het niet eerder gepubliceerde verhaal Fientje de Feniks, het enige boek waarin we Scholtes stem 'ongeredigeerd' kunnen waarnemen.

  "Si-oom Gerard kwam elke middag na het appel (Si-oom was de aanduiding voor een Hollandse KNIL-soldaat). Robuuste totok (Hollander) met rossig krulhaar op een markante boerekop en idem borstelige wenkbrauwen boven blauwe ogen. Op het erf lag een stel gewichten. Daarmee deed hij aan conditietraining Als hij zo bezig was wierp hij af en toe een blik naar Koetis, of ze wel keek. Koetis zag het wel, maar was volmaakt onverschillig. Si-oom Gerard probeerde Koetis tot stoeien uit te lokken. Een spel dat ze niet begreep, en dat haar verontrustte." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

  Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
  Datum: donderdag 4 november 2021
  Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
  Gratis toegang voor studenten en scholieren. Normale prijs €10,- inclusief thee/koffie en spekkoek
  Informatie en tickets: www.museumsophiahof.nl
  Locatie: Nationaal Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

  Nederlandstalig programma.

  Programma samengesteld door Ellen Walraven (Writers Unlimited), Annelies Verbeke en Jannah Loontjens (Fixdit)

  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

  Let op:

  • Voor toegang is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
  • Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
  • Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.

  Dit programma is een coproductie van Fixdit en Writers Unlimited i.s.m. Museum Sophiahof

 • Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

  Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

  Met: Annelies Verbeke, Fiep van Bodegom, Pierre Jarawan, Rodaan Al Galidi

  Drie landen, drie auteurs, drie romans over immigranten die hun weg vinden in een nieuw land. Rodaan Al Galidi is dichter en schrijver. Geboren in Irak en opgeleid als civiel ingenieur, woont hij sinds 1998 in Nederland. Zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg is recent in het Engels vertaald als Two Blankets, Three Sheets. Het is een inspirerend verhaal over overleven, een close-up van de verborgen wereld van vluchtelingen en mensensmokkelaars, en een ontnuchterende weerspiegeling van onze tijd. Deze maand verscheen zijn nieuwste roman Holland, een vervolg op zijn succesvolle Hoe ik talent voor het leven kreeg. Annelies Verbeke is een Belgische schrijver van prijswinnende romans, korte verhalen en toneelstukken. Haar roman Thirty Days over Alphonse, een Senegalese immigrant, is een diep ontroerend verhaal over liefde, buitenstaanders en de menselijke behoefte om contact te maken. Pierre Jarawan verhuisde op driejarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland. Geïnspireerd door de fantasierijke verhaaltjes voor het slapengaan van zijn vader, begon hij op dertienjarige leeftijd te schrijven. Zijn eerste roman over Samir's zoektocht naar zijn vermiste vader, The Storyteller, werd een internationale bestseller. Gespreksleider: Fiep van Bodegom.

  Programma in samenwerking met World Editions.
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum boekverkopers.

 • Winternachten 2016

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.