Inschrijven op de nieuwsbrief

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke - foto Alex Salinas
Annelies Verbeke - foto Alex Salinas

(Belgie, 1976) schrijft romans, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteert ze met Slaap!. Later volgen drie romans (Reus, Vissen redden, Dertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk is vertaald in 26 talen en heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de Opzij Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs en NRC Handelsblad Lezersprijs. In 2023 verschenen Koude soep in de Terloops-reeks en JIJ, een bloemlezing met jij-verhalen. In januari 2024 gaat Wunderbaum speel live (online gaat het mis) in première, een theatervoorstelling van Wunderbaum met een tekst van Annelies Verbeke.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Annelies Verbeke

  • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven met Annelies Verbeke

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

    Annelies Verbeke koos als favoriet de bundel korte verhalen Puur geluk van Katherine Mansfield.

  • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

    De vluchtige tijd

    De tijd is de ruimte waarin het leven zich ontvouwt, maar op de tijd is nauwelijks vat te krijgen. Minuten kunnen eeuwen duren en jaren lijken twee seconden. Wat is tijd? De mens heeft weinig tijd, dat is zijn tragiek. Tegelijkertijd geeft het besef van die beperkte tijd ons leven diepgang en betekenis. Wat de filosofie niet kan zeggen kan wel worden uitgedrukt via de literatuur.

    Als schrijver kun je spelen met tijd en heb je de vrijheid om de chronologie van het boek te bepalen, de tijd te versnellen of te vertragen. Hoe comprimeert een schrijver de tijd van een leven of van een paar eeuwen? Is een boek een kleine fabriek van tijd? Te veel vragen voor te weinig tijd, maar Connie Palmen en Annelies Verbeke gaven antwoord op deze vragen! Gespreksleider was schrijver en essayist Mira Feticu.

    Connie Palmen zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Ze krijgt bekendheid met haar debuut De wetten (1991). Haar volgende romans De vriendschap (1995) en I.M. (1998) worden ook bestsellers. Palmen schreef meerdere essaybundels zoals Het geluk van de eenzaamheid (2009) en Het drama van de afhankelijkheid (2017). Veel van haar romans zijn gebaseerd op gebeurtenissen in haar eigen leven, haar essays zijn juist verhalender dan gewoonlijk. In 2023 publiceert ze Voornamelijk vrouwen, persoonlijke essays over elf vrouwen en één man die op een eigengereide manier hun leven vormgeven. Palmen gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Haar meermaals bekroonde werk is ook internationaal succesvol en vertaald in vele talen.

    Annelies Verbeke schrijft romans, verhalen, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteert ze met Slaap!. Later volgen drie romans (Reus, Vissen redden, Dertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk, vertaald in vele talen, heeft meerdere prijzen gewonnen. In 2023 verschenen Koude soep in de Terloops-reeks en JIJ, een bloemlezing met jij-verhalen. In januari 2024 gaat Wunderbaum speel live (online gaat het mis) in première, een theatervoorstelling van Wunderbaum met een tekst van Annelies Verbeke.

    Mira Feticu is schrijver, dichter, columnist en maakt literaire programma's voor onder meer Writers Unlimited. In 1993 verschijnt haar eerste poëziebundel, daarna legt ze zich toe op proza. Ze debuteert in 2012 in het Nederlands met Lief kind van mij, in 2013 gevolgd door De ziekte van Kortjakje. Beide boeken gaan over een onder Ceaușescu opgegroeide Roemeense immigrante die niet kan aarden in Nederland maar opbloeit als ze afstand neemt van haar echtgenoot. Tascha. De roof uit de Kunsthal, haar derde roman, verschijnt in 2015, gevolgd door Al mijn vaders en Picasso's keerzijde (2019), en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021). Haar artikelen en columns verschijnen in onder meer Tirade, De Groene Amsterdammer en Den Haag Centraal.

    Festivaltip: Connie Palmen sprak zaterdagmiddag 20 januari 2024 in Theater aan het Spui met artiest Sven Ratzke over hun theatershow Marlene, en over mannelijk- en vrouwelijkheid; later die zaterdag was Connie te zien in een gesprek tijdens Saturday Night Unlimited met Celeste Ng en Sacha Bronwasser over de stem van het personage.

  • Optimistische woede

    Optimistische woede

    Met: Annelies Verbeke, Christine Otten, Jannah Loontjens, Manon Uphoff, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Shantie Singh


    In dit Writers Series-programma vierde schrijverscollectief Fixdit in samenwerking met Writers Unlimited de publicatie van het Fixdit-manifest Optimistische Woede: fix het sexisme in de literatuur, een uitgave van De Geus, in Theater aan het Spui in Den Haag.

    Optimistische woede
    Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

    Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

    Programma
    Maar liefst acht van de elf Fixdit-auteurs lazen voor uit hun bijdragen aan hun gezamenlijke manifest: Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Je las vast hun boeken en ontmoette ze in eerdere Writers Series-programma's of op het Winternachten festival.

    Het programma in Zaal 1 opende en sloot met delen uit de urban dance-voorstelling (Y)our eyes only van Gregory Shaggy over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen.

    Na het programma vierden we de boekpresentatie feestelijk met bubbels en signeren bij de boekverkoopstand van De Vries Van Stockum Boeken in de foyer. Deze boekpresentatie vormde de start van een Fixdit-tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.

    Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.


  • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

    Fixdit - over de legendarische Nawal el Saadawi

    Schrijver, arts en feminist in 20e-eeuws Egypte - met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Rachida Lamrabet en Gamal Fouad.

    In maart 2021 overleed de legendarische Egyptische auteur Nawal el Saadawi op 90-jarige leeftijd. Kende je haar naam nog niet? Dan is dit programma een mooie kans om dat recht te zetten!

    Nawal el Saadawi wordt ook wel 'de Simone Beauvoir van de Arabische wereld' genoemd, en haar werk heeft heel wat stof doen opwaaien. Ze was arts en activist en schreef onverbloemd over haar leven als vrijgevochten, feministische vrouw in een Egypte waar lang niet iedereen haar opvattingen deelde. Tijd om haar baanbrekende werk in de schijnwerpers te zetten, en laat dat maar aan Annelies Verbeke en Jannah Loontjens van collectief Fixdit over!

    In dit programma, tevens de live-opname van een nieuwe podcastaflevering, gingen auteurs en Fixdit-oprichters Annelies Verbeke en Jannah Loontjens in gesprek met de Belgische auteur en advocaat Rachida Lamrabet en de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Gamal Fouad. Ze bespraken Nawal el Saadawi's invloedrijke werk en in het bijzonder haar roman De val van de imam.

    Over Fixdit
    Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten.

    Fixdit & Writers Unlimited
    Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plekje in de literaire canon verdienen. November 2021 maakten Fixdit en Writers Unlimited gezamenlijk de aflevering Bibi Koetis voor altijd over de Indische auteur Lin Scholte, met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo (schrijver en samensteller van het verzamelde werk van Lin Scholte) en schrijver Gustaaf Peek. Bekijk hier de videoregistratie van de live podcastopname in Nationaal Museum Sophiahof - van Indië tot nu (Den Haag).

    Boekentips:
    Het hele oeuvre van Nawal el Saadawi. Lees vooral De val van de imam, Herinneringen van een vrouwelijke arts (Memoirs of a Woman Doctor) en Woman at Point Zero.


    Voertaal: Nederlands.

  • 'Bibi Koetis voor altijd’, Lin Scholte

    'Bibi Koetis voor altijd',  Lin Scholte

    Met: Annelies Verbeke, Gustaaf Peek, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo

    "Koetis beefde nog steeds toen ze in de keuken was, waar ze water dronk om te kalmeren. Of het zo moest kwam Mam vanuit de eetkamer de gang op en riep of Koetis er al was. Deze antwoordde en kwam te voorschijn. Koetis aanziende vroeg Mam: 'Wat heb je? Je ziet er zo verhit uit.' Koetis ontkende dat ze 'wat zou hebben'. Ook op Mams vraag waar ze geweest was gaf ze een ontwijkend antwoord." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

    In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers. Om de twee maanden belichten zij hierin een literaire klassieker, geschreven door een vrouw.
    Op donderdag 4 november werd de ontroerende roman Bibi Koetis voor altijd (1974) van Lin Scholte -die zich afspeelt in de Nederlands-Indische gemeenschap- besproken met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo. Dit gebeurde live. Samen met Writers Unlimited werd deze editie van de podcast opgenomen in aanwezigheid van publiek op een prachtige en passende locatie in Den Haag: Museum Sophiahof.

    Binnenkort te luisteren in je favoriete podcast-app!

    Het werk van schrijver Lin Scholte (1921-1997) geeft een schat aan informatie over meerdere kanten van het conflict om Indië. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerne- en kampementsleven en de gesloten samenleving van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen.
    Lin Scholte werd geboren in Batudjadjar, een kleine garnizoensplaats. Haar vader was een Amsterdammer die voor het Indische leger getekend had, haar moeder een Javaanse. Over haar moeder schreef Scholte Anak Kompenie, haar succesvolle debuut in 1965 dat in korte tijd vier drukken beleefde. Haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) gaat over een tante (bibi), Koetis genaamd, en beschrijft onder andere de situatie van de Indo-Europeanen in de bezettingstijd en de levensgevaarlijke naoorlogse periode vlak na de capitulatie van Japan. Stichting Tong Tong: 'In al haar boeken klinkt luid en duidelijk de stem van de Indische vertelster door, die intens betrokken is bij haar drie werelden: de Indische, de Javaanse en de Hollandse. Op overtuigende wijze weet Lin Scholte de lezer deelgenoot te maken van haar leven.'

    Bibi Koetis voor altijd is opgenomen in de uitgave Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte (2007, stichting Tong Tong). Samensteller Vilan van de Loo schreef een biografische inleiding, de bundel bevat o.a. de romans Anak Kompenie en Takdiran en andere verhalen en het niet eerder gepubliceerde verhaal Fientje de Feniks, het enige boek waarin we Scholtes stem 'ongeredigeerd' kunnen waarnemen.

    "Si-oom Gerard kwam elke middag na het appel (Si-oom was de aanduiding voor een Hollandse KNIL-soldaat). Robuuste totok (Hollander) met rossig krulhaar op een markante boerekop en idem borstelige wenkbrauwen boven blauwe ogen. Op het erf lag een stel gewichten. Daarmee deed hij aan conditietraining Als hij zo bezig was wierp hij af en toe een blik naar Koetis, of ze wel keek. Koetis zag het wel, maar was volmaakt onverschillig. Si-oom Gerard probeerde Koetis tot stoeien uit te lokken. Een spel dat ze niet begreep, en dat haar verontrustte." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

    Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
    Datum: donderdag 4 november 2021
    Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
    Gratis toegang voor studenten en scholieren. Normale prijs €10,- inclusief thee/koffie en spekkoek
    Informatie en tickets: www.museumsophiahof.nl
    Locatie: Nationaal Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

    Nederlandstalig programma.

    Programma samengesteld door Ellen Walraven (Writers Unlimited), Annelies Verbeke en Jannah Loontjens (Fixdit)

    Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

    Let op:

    • Voor toegang is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
    • Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
    • Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.

    Dit programma is een coproductie van Fixdit en Writers Unlimited i.s.m. Museum Sophiahof

  • Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

    Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

    Met: Annelies Verbeke, Fiep van Bodegom, Pierre Jarawan, Rodaan Al Galidi

    Drie landen, drie auteurs, drie romans over immigranten die hun weg vinden in een nieuw land. Rodaan Al Galidi is dichter en schrijver. Geboren in Irak en opgeleid als civiel ingenieur, woont hij sinds 1998 in Nederland. Zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg is recent in het Engels vertaald als Two Blankets, Three Sheets. Het is een inspirerend verhaal over overleven, een close-up van de verborgen wereld van vluchtelingen en mensensmokkelaars, en een ontnuchterende weerspiegeling van onze tijd. Deze maand verscheen zijn nieuwste roman Holland, een vervolg op zijn succesvolle Hoe ik talent voor het leven kreeg. Annelies Verbeke is een Belgische schrijver van prijswinnende romans, korte verhalen en toneelstukken. Haar roman Thirty Days over Alphonse, een Senegalese immigrant, is een diep ontroerend verhaal over liefde, buitenstaanders en de menselijke behoefte om contact te maken. Pierre Jarawan verhuisde op driejarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland. Geïnspireerd door de fantasierijke verhaaltjes voor het slapengaan van zijn vader, begon hij op dertienjarige leeftijd te schrijven. Zijn eerste roman over Samir's zoektocht naar zijn vermiste vader, The Storyteller, werd een internationale bestseller. Gespreksleider: Fiep van Bodegom.

    Programma in samenwerking met World Editions.
    Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum boekverkopers.

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.