Inschrijven op de nieuwsbrief

Anna Woltz

Anna Woltz - foto Merlijn Doomernik
Anna Woltz - foto Merlijn Doomernik

(GB, 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft twintig boeken op haar naam staan. Honderd uur nacht (2014), over een meisje dat in New York een orkaan overleeft, schreef ze nadat ze zelf de orkaan Sandy had meegemaakt in die stad. Post uit de oorlog (2006), over de Hongerwinter, maakte ze samen met haar vader, die zelf een hongertocht moest maken tijdens de oorlog. Mijn bijzonder rare week met Tess (2013), over een meisje dat haar vader niet kent, werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Sloveens, Deens, Noors, Japans en Taiwanees.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Anna Woltz

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.