Inschrijven op de nieuwsbrief

Amos Oz

Amos Oz - foto Serge Ligtenberg
Amos Oz - foto Serge Ligtenberg

Amos Oz (Israël, 1939-2018) wordt wereldwijd gezien als een van de grootste hedendaagse schrijvers en geldt als kandidaat voor de Nobelprijs. Op zijn 22ste debuteerde hij met de verhalenbundel Waar de jakhalzen huilen. Er volgde een omvangrijk oeuvre en zijn werk is in zevenendertig talen vertaald. Romans van zijn hand zijn Mijn Michaël, Volmaakte rust, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee. In 2002 verscheen zijn autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis, die wereldwijd een bestseller werd. In 2007 verschenen het sprookje Plotseling diep in het woud en de roman Verzen van het leven en de dood. Daarna verscheen nog de verhalenbundel Dorpsleven. Zijn meest recente boek is het op een kibboets gesitueerde Onder vrienden. Amos Oz kreeg talloze internationale prijzen toegekend, waaronder de Prix Fémina, de Israëlprijs, de Friedespreis des Deutschen Buchhandels, de Prix France Culture en de Goetheprijs. Hij woonde in Arad en doceerde literatuur aan de Ben Goerion Universiteit in Beërsjeva. Hij overleed in december 2018.

(WU 2013 GR ROBERT!)

Archief beschikbaar voor: Amos Oz

 • Winternachten 2013

  Onder vrienden - een gesprek met Amos Oz

  Met: Amos Oz, Michel Krielaars

  Amos Oz wordt vaak genoemd als een kanshebber voor een Nobelprijs voor de literatuur. Hij won in 1998 de Israël-prijs voor literatuur en de prestigieuze Goetheprijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. Zijn boek Mijn Michael is een van de honderd meest verkochte boeken van de 20e eeuw en ook Een verhaal van Liefde en Duisternis was een internationale sensatie. In januari 2013 verschijnt zijn nieuwe boek Onder vrienden, een schitterend portret van de bewoners op een kibboets, die ondanks hun collectieve samenlevingsvorm eenzame op zichzelf teruggeworpen individuen zijn. Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad, spreekt met hem over zijn werk. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Amos Oz

  Gesprek met de beroemde Israelische schrijver, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Amos Oz en Adriaan van Dis - Over idealen

  Amos Oz, een van Israëls grootste auteurs, situeert zijn nieuwe boek Onder vrienden op de kibboets, de droom van het collectief. Adriaan van Dis kijkt in Tikkop terug op de idealen van de ANC-ers, die streden voor een betere samenleving in Zuid-Afrika. Een gesprek tussen twee bevlogen schrijvers over de idealen van toen, geleid door Bas Heijne. Engelstalig.