Inschrijven op de nieuwsbrief

Aaron Bangudi

Aaron Bangudi
Aaron Bangudi

is student met een Congolese achtergrond bij de opleiding European Studies bij De Haagse Hogeschool, en heeft passies voor dichten, het vertellen van verhalen, de Afrikaanse keuken en muziek. Hij interviewt schrijver Raoul de Jong in het gelijknamige programma van The Lighthouse / De Haagse Hogeschool en het Winternachten festival 2023.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Aaron Bangudi

 • Winternachten 2023

  Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool

  Met: Aaron Bangudi, Raoul de Jong

  Raoul de Jong was donderdagmiddag 13 april 2023 interviewgast van The Lighthouse/De Haagse Hogeschool en het Winternachten festival. In het gesprek, gratis toegankelijk, vertelde de schrijver onder meer over zijn roman Jaguarman - avonturenroman en hommage aan Suriname, het land van zijn vader - en zijn Boekenweekessay Boto Banja - over nazaten van slaafgemaakten die als schrijver hun plek in de wereld opeisten. Het gesprek vond plaats van 16 tot 17 uur in de Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Hollands Spoor). Interviewer was Aaron Bangudi, student European Studies aan De Haage Hogeschool.

  In 2023 was het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname. Winternachten festival gaf schrijvers en dichters het woord over de sporen van kolonialisme, slavernij en contractarbeid in taal, verhalen, gedichten: op donderdag 13 april (16:00-17:00) in een gesprek met Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool, en op zondag 16 april in Theater aan het Spui met de programma's Verhalen die verbinden (14:30-17:00) en All the World's Excuses (19:30-22:00 uur).

  Donderdag 13 april 2023, 16:00-17:00: Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool
  Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire nonfictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn roman Stinknegers (2006), waarin de hoofdpersoon solo door West-Afrika reist, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008), De grootsheid van het al (2013) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, nonfictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. De Jong is mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023) over Surinaamse schrijvers die iedereen zou moeten lezen. In 2023 verscheen zijn Boekenweekessay Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers.

  Zondagmiddag 16 april 2023, 14:30-17:00 in Theater aan het Spui: Verhalen die verbinden met o.a. Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha
  Het Winternachten festival-programma Verhalen die verbinden verkende de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertelden in gesprekken met respectievelijk Maria Vlaar en Fiep van Bodegom over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken. Beiden publiceerden in 2023 nieuwe boeken: van Astrid H. Roemer verscheen de roman DealersDochter, van Tessa Leuwsha De wilde vaart: op zoek naar de veerkracht van Suriname.

  Auteurs Tessa Leuwsha en Daphne Huisden droegen voor uit hun bijdragen aan Dat wij zongen (2022, uitgave: Das Mag), de bundel waarin twintig vooraanstaande schrijvers van nu een lans breken voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd.

  Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi. Verder traden sopraan Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog op, begeleid door zes musici van ensemble Holland Baroque.

  Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgde in de theaterfoyer een kort naprogramma met bijdragen en voordrachten door onder meer Rabin Baldewsingh, schrijver en sinds 2021 Nationaal Coördinator tegen Discriminatie. Presentatie: Sarita Bajnath.


  Zondagavond 16 april 2023, 19:30-22:00 in Theater aan het Spui: All the World's Excuses met o.a. Caleb Azumah Nelson, David Diop, Chika Unigwe en Neske Beks
  In het Engels gesproken Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het uitzonderlijk goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias dragen bij met voordrachten.

  Verder vertelde schrijver Neske Beks (België) hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook gold voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën.

  Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.

  Over The Lighthouse
  The Lighthouse is een platform voor studenten van De Haagse Hogeschool met activiteiten over actuele en maatschappelijke vraagstukken en wereldwijde issues. Het biedt activiteiten zoals lezingen, discussie en debat, workshops, tentoonstellingen, films en documentaires. De evenementen van The Lighthouse vinden plaats op en rond het centrale binnenplein van het gebouw van De Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein, vlak naast station Hollands Spoor, in Den Haag. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk voor studenten en medewerkers van de hogeschool, en voor overige belangstellenden.