Inschrijven op de nieuwsbrief

Wat zullen ze zeggen, Meltem? #1

13 april 2022

In de podcast Wat zullen ze zeggen, Meltem? gaat programmamaker Meltem Halaceli op zoek naar het verhaal achter gendergerelateerd geweld. In Turkije, het land waar haar ouders vandaan komen, maar ook in de rest van de wereld neemt geweld tegen vrouwen en moord op vrouwen toe. Tegen deze achtergrond gaat Wat zullen ze zeggen, Meltem? in drie afleveringen dieper in op feminisme, literatuur en de toenemende druk op fundamentele vrouwenrechten. 

In aflevering 1 gaat Meltem in gesprek met haar eigen moeder, die in Turkije de roerige jaren 70 en 80 meemaakte. De feministische beweging heeft haar gevormd, en op haar beurt is Meltem weer sterk gevormd door de feministische ideeën van haar moeder. Ook komt de geschiedenis van de Turkse vrouwenbeweging aan bod, in een gesprek met Bertil Emrah Oder, decaan rechtsgeleerdheid aan de Koç Universiteit in Istanbul. Ondanks het toenemende geweld, is de vrouwenbeweging namelijk sterker dan ooit.

Beluister de podcast hier of via je favoriete podcast-platform.

Host: Meltem Halaceli
Gasten: Müfide Halaceli & Bertil Emrah Öder
Audio-editor: Alma Apt
Geproduceerd door: Writers Unlimited
Muziek: 'Yuh Yuh' van Selda Bagcan
Illustratie: Zarlasht Zia

Wat zullen ze zeggen, Meltem? is een Writers Unlimited-podcast, die in aanloop naar het Winternachten internationaal literatuurfestival 2022 wordt uitgebracht. Op het festival vindt op vrijdag 17 juni als onderdeel van de podcast een livegesprek plaats – tickets zijn hier te koop.