Inschrijven op de nieuwsbrief

The Asterisk Conversations #1

2 december 2020

#1 | SIMON(E) VAN SAARLOOS, NALO HOPKINSON and TIRSA WITH

- Transcriptie hier beschikbaar -

In de nieuwe podcast van Writers Unlimited nodigt filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos de internationaal geliefd auteur en hoogleraar creatief schrijver Nalo Hopkinson uit voor een Asterisk-gesprek - “een sterretjesgesprek”. Nalo Hopkinson werkt in de traditie van legendarische sci-fi-schrijvers als Samuel R. Delany en Octavia Butler die bekend staan om de manier waarop ze sci-fi verweven met queer, seksualiteit en raciale onderwerpen. 

Asterisk-gesprekken breiden zich uit en overlappen elkaar, ervan uitgaande dat verschillende thema's en draden met elkaar verweven zijn en elkaar kruisen en beïnvloeden. De asterisk verzet zich tegen het idee van ‘core business’, van een one issue-agenda (Audre Lorde) of waarheid met een hoofdletter W. Zoals Jack Halberstam schrijft in Trans*: de asterisk weigert 'de overgang te situeren in relatie tot de bestemming, een definitieve vorm, specifieke vorm, of een gevestigde configuratie van verlangen en identiteit”.

The Asterisk Conversations bevat in elke aflevering een gesprek met een buitenlandse schrijver en nodigt een in Nederland gevestigde maker uit om als reactie een nieuw werk te maken. Op deze manier eindigt elke podcast met het begin van een nieuw gesprek. En voor deze aflevering was het gelijk duidelijk dat we Tirsa With moesten uitnodigen. Tirsa With is een audiomaker die voortborduurt op de tradities van haar Marron Surinaamse afkomst die haar het belang van veelheid van stemmen hebben geleerd. Tirsa heeft besloten om met haar verhaal te reageren op de vragen die Nalo en ik delen over niet-lineaire tijd. (Engelstalig programma)

Lees hier het verhaal 'Nia' geschreven door Tirsa With bij The Asterisk Conversations #1, illustratie: @ajsaajsaajsa


Simon(e) van Saarloos is filosoof, schrijver, columnist en debatleider. Ze schrijft literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie. In 2015 bundelde ze een deel van haar nrc.next-columns in Ik deug / deug niet en was te zien als zomergast in het gelijknamige VPRO TV-programma. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow’ in De Rode Hoed. Als duo vertaalden zij ook Nein. een manifest van Eric Jarosinski; in 2016 stond ze in het theater met de voorstelling Holy F, samen met actrice Sophie van Winden en Eva Marie de Waal. Ook dat jaar verscheen haar roman De vrouw die, gevolgd in 2018 door ENZ. - het Wildersproces en in 2019 door Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten. Ze schrijft haar naam als Simon(e) om de aanwezigheid van gender in namen aan te kaarten.

Nalo Hopkinson is een internationaal geliefd auteur en hoogleraar creatief schrijven aan de University of California. In haar werk combineert ze kwesties als ras, sociale klasse en seksualiteit met Sciene Fiction op een manier die de LA Times omschreef als 'een verbeeldingskracht waar je een moord voor zou doen'. Haar Afro-Caribische, Canadese en Amerikaanse invloeden schitteren in haar fictie die grenzen en grenzen overstijgt. Nalo's eerste boek, Brown Girl in The Ring (1998), won de Locus Award voor Best First Novel en werd genomineerd voor de Philip K. Dick Award. In 1999 ontving Hopkinson de John W. Campbell Award voor de beste nieuwe schrijver in sciencefiction. Haar latere romans zoals Midnight Robber (2000), Skin Folk (2001) en The Salt Roads (2003) ontvingen ook verschillende nominaties en prijzen. Hopkinson richt zich de laatste tijd in haar werk meer op postkolonialisme en resistente verhalen.

Tirsa With is (audio)maker. Ze schrijft audiodrama’ s, werkt als stemacteur, spreekt en modereert evenementen en creëert connecties door online content. Ze aardt zich in de orale tradities van haar voorouders, de Surinaamse Marrons, die haar het belang van meerstemmigheid leerden. Audio is hiervoor het ideale medium. With studeerde literatuurwetenschappen aan het Amsterdam University College. Ze blijft zichzelf ontwikkelen door ontwikkelingstrajecten voor schrijvers en audiomakers bij het Nederlands Letterenfonds en het NPO Fonds. In 2020 was ze adviseur meerjarige subsidies bij het Amsterdam Fonds voor de Kunst. In 2020 werd haar korte verhaal "Schrammen voel je tenminste” gepubliceerd in de verhalenbundel de Goede Immigrant, uitgegeven door Uitgeverij Pluim en samengesteld door Dipsaus.

Credits The Asterisk Conversations #1

Guests: Nalo Hopkinson & Tirsa With

Host: Simon(e) van Saarloos

Illustration: Ajša Zdravkovic / ajsaajsaajsa

Editor: Ilonka Reintjens

Audio editor: Jörgen Gario Unom JG

Transcription: Terry Ezra

Met dank aan: Mitchell Renardus

Lost In Sargam by | e s c p | https://escp-music.bandcamp.com
Music promoted by https://www.free-stock-music.com
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/