Inschrijven op de nieuwsbrief

Nawal El Saadawi: De val van de imam, met Jannah Loontjens, Annelies Verbeke, Rachida Lamrabet (Fixdit) en Gamal Fouad

1 november 2022

In samenwerking met Writers Unlimited maakten Jannah Loontjens en Annelies Verbeke tijdens het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2022 een met publiek live opgenomen aflevering van de Fixdit Podcast Moderne klassiekers over de Egyptische auteur Nawal El Saadawi, een van de belangrijkste feministen uit de twintigste en begin eenentwintigste eeuw. Zij werden hierin bijgestaan door collega’s Rachida Lamrabet (België, auteur en advocaat) en Gamal Fouad (Nederland, auteur en beeldend kunstenaar). 

In deze podcast staat El Saadawi’s caleidoscopische roman De val van de imam (1987) centraal, maar ook ander werk zoals Herinneringen van een vrouwelijke arts (1960) komt aan bod. 

Nawal El Saadawi was naast auteur ook arts en activist. Ze overleed in 2021 op negentigjarige leeftijd, na een leven dat getuigde van grote moed. Ze liet een rijk literair oeuvre na.

Over Fixdit
Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten.

Fixdit & Writers Unlimited
Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plekje in de literaire canon verdienen. November 2021 maakten Fixdit en Writers Unlimited gezamenlijk het Writers Series-programma, tevens live podcastopname, 'Bibi Koetis voor altijd' over de Indische auteur Lin Scholte, met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo (schrijver en samensteller van het verzamelde werk van Lin Scholte) en schrijver Gustaaf Peek (bekijk hier de videoregistratie of luister hier de podcast). Tijdens het Winternachten festival 2022 volgde de live podcastopname De val van de imam over Nawal El Saadawi. Op 25 september 2022 presenteerde Fixdit hun manifest 'Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur' tijdens een Writers Series-programma.