Inschrijven op de nieuwsbrief

'Bibi Koetis voor altijd' van Lin Scholte, met Jannah Loontjens, Annelies Verbeke (Fixdit), Gustaaf Peek, Vilan van de Loo

1 november 2022

Het werk van de Indische auteur Lin Scholte (1921-1997) geeft op levendige wijze een inkijk in de koloniale periode in Indonesië en de nasleep ervan. Ze werd geboren in Batudjadjar, als dochter van een Nederlandse vader en een Javaanse moeder. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerneleven en het wedervaren van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen.

In haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) staat tante (bibi) Koetis centraal. In ritmische, precieze bewoording tekent Scholte de omgeving, de kazernegewoontes en de sterke familieband, maar ook hoe de geschiedenis in de levens van hen allen ingrijpt.

Samen met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers geschreven door vrouwen.

In deze vijfde aflevering van de Fixdit-podcast spreken Jannah Loontjens en Annelies Verbeke met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo de romanVan de Loo is de samensteller van het verzameld werk van Lin Scholte dat, voorzien van een lange biografische inleiding, in 2007 is uitgebracht door Stichting Tong Tong.

Deze aflevering van de reeks werd op donderdag 4 november 2021 in samenwerking met Writers Unlimited als Writers Series-programma met publiek live opgenomen in een prachtige en passende omgeving: Museum Sophiahof in Den Haag.

Dit Writers Series-programma van Writers Unlimited, tevens live Fixdit podcast-opname, is ook vastgelegd op video. Bekijk hier de videoregistratie via het beeldarchief- en geluidsarchief van Writers Unlimited

Over Fixdit
Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten. In 2022 verscheen het Fixdit-manifest Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur, met bijdragen van de elf Fixdit-auteurs Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Fixdit & Writers Unlimited
Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plek in de literaire canon verdienen. Gezamenlijk maakten Fixdit en Writers Unlimited de Fixdit-podcastafleveringen Bibi Koetis voor altijd over de Indische auteur Lin Scholte (november 2021) en De val van de imam over de legendarische, in 2021 overleden Egyptische schrijver Nawal El Saadawi (juni 2022, tijdens de zomereditie van het Winternachten festival Den Haag, bekijk hier de videoregistratie). Op 25 september 2022 werd in een Writers Series-programma het Fixdit manifest Optimistische woede gepresenteerd.