Inschrijven op de nieuwsbrief

A Short Guide to Meat met Ruth Ozeki

18 mei 2022

Beluister onze podcast A Short guide to Meat, waarin Winternachten-programmamaker Joëlle Koorneef in gesprek gaat met Ruth Ozeki, de Japans-Amerikaanse auteur die als geen ander heeft geschreven over vlees. Mijn jaar van het vlees (My Year of Meats, 1998) is een humoristische maar zeer kritische roman over onder meer de vleesindustrie, en sloeg in als een bom. In het boek wordt een rauwe vergelijking gemaakt tussen vrouw en vlees, met twee plotlijnen die langzaam in elkaar gevlochten worden. Het denken over het objectificeren, seksualiseren en consumeren van zowel vlees als vrouwenlichamen komt samen in deze roman.

Beluister de podcast hier of via je favoriete podcast-platform.

Deze podcast verschijnt in de aanloop van het programma 'Meat:Woman' op 16 juni 2022 tijdens het Nederlandse literaire festival Winternachten 2022. Ruth Ozeki's roman My Year of Meats was een belangrijke inspiratiebron bij het nadenken over de connecties tussen vlees en vrouwen.

Mijn jaar van het vlees
In de roman Mijn jaar van het vlees (My Year of Meats) (1998) van Ruth Ozeki krijgt een filmmaakster de opdracht een serie commercials te maken om Amerikaans vlees op de Japanse tv te promoten. Tijdens haar onderzoek realiseert ze zich dat haar eigen lichaam en vruchtbaarheid worden beïnvloed door de vleesindustrie. In deze podcastaflevering horen we van Ruth Ozeki hoe zij inspiratie voor Mijn jaar van het vlees opdeed als tv-producent en door haar werk op bloederige horrorfilmsets. Verder reflecteert Ruth op vragen zoals: Wat voor rol heeft activisme in literatuur? En hoe kijkt de schrijver ruim 20 jaar later, behoorlijk wat stappen verder in de vegetarische revolutie, terug op haar venture into meat? Ozeki is niet aanwezig op ons festival, maar haar werk vormde wel een grote inspiratie voor een van de festivalprogramma’s dit jaar. Daarom zijn we vereerd met dit inhoudelijke gesprek over vlees, vrouwen en vrouwenvlees.

Ruth Ozeki
Ruth Ozeki (VS, 1956) is een veelgeprezen Japans-Amerikaanse schrijfster, filmmaakster en zenboeddhiste. Haar romans zijn vertaald in meer dan 30 talen. A Tale for the Time Being, waarin schijnbaar onmogelijke verbanden worden gelegd tussen schrijver en lezer, heden en verleden, feit en fictie, geschiedenis, mythen en plagen, won de LA Times Book Prize en werd genomineerd voor de Man Booker Prize en de National Book Critics Circle Award. Ze weeft politieke, sociale, wetenschappelijke, religieuze, culturele en milieuvraagstukken samen met herkenbare menselijke eigenschappen. Ozeki's boeken gaan vaak over de breuk tussen ouder en kind, zitten vaak vol absurdistische humor, en reflecteren de tijdgeest. In The Book of Form and Emptiness (2021) hoort een tiener na de dood van zijn vader de stemmen van voorwerpen in huis, wat verergert als zijn moeder voorwerpen blijft verzamelen. De objecten gaan een steeds grotere rol spelen in zijn leven, net als in de huidige consumptiemaatschappij. The Book of Form and Emptiness staat op de shortlist van de Women's Prize for Fiction 2022.

Credits:
Host en editor: Joëlle Koorneef
Te gast: Ruth Ozeki
Mogelijk gemaakt door Writers Unlimited 

Koop hier kaarten voor Meat:Woman. Bezoek de website van Ruth Ozeki voor meer informatie over haar romans en films.