Inschrijven op de nieuwsbrief

internationaal literatuur festival

WRITERS UNLIMITED INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG

 

Laat je tijdens de 29e festivaleditie - van donderdag 18 t/m zondag 21 januari 2024 - vier sfeervolle winterse dagen inspireren en meevoeren door zo'n negentig schrijvers, dichters, performers, denkers en jonge talenten uit de hele wereld. De programma's vinden plaats in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, de Koninklijke Schouwburg, in theaters en bibliotheken in de Haagse wijken en op de Haagse Hogeschool, en Haagse scholen voor voortgezet onderwijs.

Begin december 2023 kondigen we op de Writers Unlimited-website het complete festivalprogramma aan, met gedetailleerde dag-tot-dag informatie, programmabeschrijvingen en biografische profielen van alle deelnemende auteurs en artiesten. Abonneer je op onze emailnieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Vanaf 1 september start alvast de ticketverkoop voor drie grote festivalevents. Via de ticketlinks bestel en betaal je makkelijk en direct je tickets via de online kassa van Het Nationale Theater.

 

Vroegboekers: nu tickets met korting voor Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited!

Tot en met 27 december koop je tickets met vroegboekkorting voor de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari, 20:00-00:30) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari, 20:00-00:30) in zes zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Je kiest zelf je route langs circa twintig programma's van elk 20 tot 50 minuten: gesprekken, interviews, voordracht, muziek en film, met en door schrijvers, dichters, spoken word artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Boekhandel De Vries Van Stockum biedt in de foyer een rijk aanbod romans, non-fictieboeken en dichtbundels van de optredende auteurs.

Ticketprijzen Friday of Saturday Night Unlimited (met 1 ticket toegang tot alle programma's van de betreffende avond)

1 en 2 september, Spotlightaanbieding: €15

3 september tot en met 26 december: €25

vanaf 27 december: €30

(Jongeren tot en met 30 jaar altijd €15)

 

Haal nu tickets voor Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

En koop alvast je tickets voor zondagmiddag 21 januari: het festival besluit dan met Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg (14:30-17:15). Onder meer schrijvers Kees van Kooten en Alma Mathijsen, zangeres en artiest Ellen ten Damme, gitarist Corrie van Binsbergen en jazzmusicus Benjamin Herman laten zich door leven en werk van Campert inspireren. Na deze ode aan Campert volgt de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen met feestelijke optredens. Een van de winnaars is Anjet Daanje, bekend van Het lied van ooievaar en dromedaris, die de Constantijn Huygens-prijs krijgt voor haar hele oeuvre.

Ticketprijzen Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen:

1e rang: €35

2e rang: €30

Jongeren tot en met 30 jaar: €17,50

Festivalthema 2024: Human Voices

Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited: "Het festival werkt elk jaar met een overkoepelend festivalthema. Deze thematische programmering zorgt voor samenhang in het programma, dat zorgvuldig wordt samengesteld. Voor de komende editie, van 18-21 januari 2024, is het thema Human Voices.

Het thema Human Voices is een statement, in een tijd waarin de medemenselijkheid soms ver te zoeken is. Het festival wil een podium bieden aan stemmen die een appèl doen op onze (mede)menselijkheid, stemmen die een tegenwicht bieden aan de verharding en de polarisatie in onze maatschappij. Het is van groot belang voor de democratie en de vrijheid dat schrijvers – en uiteraard iedereen - hun stem vrijuit kunnen laten horen. Het festival opent dan ook met aandacht voor het vrije woord.

Het thema Human Voices is ook ingegeven door de opkomst van programma's als Chat-GPT. Door de snelheid waarmee nieuwe programma's nu binnen ieders bereik zijn gekomen is Artificial Intelligence (AI) geen ver–van-ons-bed show meer. En wat betekent dit voor de toekomst van de literatuur, boeken en voor de rol van schrijvers? Tijdens het festival gaan AI-deskundigen hierover in gesprek met schrijvers.

Bovendien bevolken menselijke stemmen de literatuur. De stem is de plek waar binnen- en buitenwereld bij elkaar komen. Hoort een schrijver zijn personage praten in zijn hoofd? Hoe maken schrijvers gebruik van die stemmen, in monologen en dialogen, of juist door uitdrukking te geven aan wat ongezegd blijft?

We vinden het van groot belang om in samenwerking met middelbare scholen aandacht te besteden aan talentontwikkeling, bevordering van taalvaardigheid en het plezier in lezen en literatuur. Daarom verzorgen we programma's met schrijvers op scholen, die jongeren aanmoedigen zelf teksten te schrijven die ze tijdens het festival ten gehore brengen. Deze verhalen zullen op beide grote festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited te horen zijn."

De illustratie voor het affichebeeld is op verzoek van Writers Unlimited voor het festival 2024 ontworpen en grafisch vormgegeven door Vivienne van Leeuwen van Eindeloos ontwerpen uitgeven - Den Haag.

 

Nieuws en updates? Abonneer je op onze emailnieuwsbrief!

Ontvang als eerste nieuws en updates over het Winternachten festivalprogramma en de deelnemende auteurs. We houden je graag op de hoogte via onze tweewekelijkse emailnieuwsbrief. Abonneer je hier.

 

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, spoken word artiesten, denkers en wetenschappers van over de hele wereld samen om met ons publiek te discussiëren over actuele onderwerpen, literatuur, poëzie, kunst, wetenschap en maatschappij. Jaarlijks in het Writers Unlimited Internationaal Literatuur Festival Den Haag (volgende editie 18-21 januari 2024), het hele jaar door in onze Writers Series-gesprekken op verschillende locaties in Den Haag, en in onze Podcasts. En 24/7 in onze vrij toegankelijke YouTube-kanaalvideo's met honderden live registraties van onze gesprekken en optredens met auteurs van over de hele wereld.

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag. Vele tienduizenden bezoekers zijn getuige geweest van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema's. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. Onder het motto 'Het woord is aan de schrijvers' heeft het festival de literatuur betrokken bij het nationale en internationale maatschappelijke debat.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door structurele subsidies van de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds, en incidenteel door diverse particuliere fondsen en samenwerkingspartners als Literatuurmuseum, Huis van het Boek, De Haagse Hogeschool, Bibliotheek Den Haag en de Jan Campert-Stichting.

 

Dank voor steun en medewerking
Wij zijn dankbaar voor de steun en medewerking die we krijgen van onze geweldige Haagse collega's, van de deelnemende auteurs, van onze vrijwilligers en van onze partners: de gemeente Den Haag, het Nederlands Letterenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Fonds 21 en het Lira Fonds.

bekijk de actuele editie:

kijk terug naar de afgelopen edities: