Inschrijven op de nieuwsbrief

Festival Winternachten

Bij het lezen van de roman Home van Toni Morrison trof ons direct de openingszin: 'Van wie is dit huis?' We besloten voor het komende Winternachten festival (19-23 januari 2022) 'het huis' als metafoor vanuit verschillende invalshoeken te verkennen: het huis van de familie, het huis van de samenleving, van de democratie, van de literatuur.

Onze vorige festivaleditie met als thema Het is aan ons had als onderliggende vraag hoe we in een onzekere tijd samenkomen en krachten bundelen. Voortdenkend en reagerend op de actualiteit zien we nu dat bestaande machtsstructuren zelden ter discussie worden gesteld. Toch willen we vraagtekens zetten bij het systeem waarin we leven.

"Whose house is this? Whose night keeps out the light in here? Say, who owns this house? It's not mine. I dreamed another, sweeter, brighter with a view of lakes crossed in painted boats; of fields wide as arms open for me. This house is strange. Its shadows lie. Say, tell me, why does its lock fit my key?".

Met bovenstaande zinnen opende de Amerikaanse schrijver Toni Morrison haar tiende roman Home. Het boek verscheen in 2012 en werd in Nederland uitgegeven onder de titel Thuis. Het vertelt over een getraumatiseerde soldaat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit Korea terugkeert naar het racistische Amerika. Het oeuvre van Morrison, in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor literatuur, onderzoekt de ervaringen van Amerikanen van kleur, en met name die van vrouwen.

Met de openingsvraag Whose House is This? gaan we in het Winternachten festival 2022 ook op zoek naar verhalen over een huis waarin niet wordt gewoond, maar waar het spookt, of naar verhalen waarin de aarde niet langer meer volstaat als een thuis. We brengen schrijvers, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek in Haagse theaters, bibliotheken en scholen. Denk mee vanuit de kracht van de literaire verbeelding over actuele vraagstukken. Kom thuis bij Winternachten.

Het team dat de programma's maakt van het komende Winternachten festivaleditie bestaat uit een zestal vrouwen, eensgezind in nieuwsgierigheid en dadendrang. Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens zijn samen met directeur Ellen Walraven verantwoordelijk voor de festivalinhoud. Hun specialisaties en achtergronden zijn zeer verschillend. Hun verwantschap is gelegen in het verlangen te delen wat hen literair verleidt en verbaast en het verlangen te onderzoeken hoe dit zich verhoudt tot de tijdgeest.

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het internationale literatuurfestival Winternachten in Den Haag. In de voorbije jaren zijn vele tienduizenden bezoekers getuige geweest van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema's. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. Onder het motto 'Het woord is aan de schrijvers' heeft het festival de literatuur betrokken bij het nationale en internationale maatschappelijke debat. De programma's vinden plaats op uiteenlopende plekken in de stad Den Haag, waaronder Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Amare, Theater Dakota, PIP, in drie bibliotheken in Haagse wijken en op scholen en universiteiten.

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten festival, door het jaar heen in maandelijkse programma's op diverse locaties in Den Haag. Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door structurele subsidies van de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds, en incidenteel door diverse particuliere fondsen, en samenwerkingspartners als PEN International, PEN Nederland, Jan Campert-Stichting.

 

kijk terug naar de afgelopen edities: