Inschrijven op de nieuwsbrief

educatie lezingen groepen

SPOT ON YOUNG POETS

WINTERNACHTEN COLLEGE

Educatief project van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, Diann van Faassen, Huis van het Boek (Meermanno) in samenwerking met de deelnemende scholieren en docenten van Haagse middelbare scholen.

Beste docent: interesse om mee te doen?

Zie contactinformatie hieronder!

Spot on Young Poets: Winternachten festival werkt al vele jaren samen met Haagse middelbare scholen. 'Spot on Young Poets' geeft scholieren de mogelijkheid om hun schrijf- en dichttalent te ontwikkelen, zelf gedichten te schrijven en te leren hoe je een gedicht voordraagt voor publiek.

Winternachten College: Tijdens het Winternachten festival verwelkomen Haagse middelbare scholen (internationale) schrijvers voor een ontmoeting met leerlingen. In 2020 gaf dichter Ellen Deckwitz een gastles op het Dalton Den Haag en droeg voor uit haar bundel Hogere natuurkunde, en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe) ging in het Edith Stein College in gesprek met leerlingen over haar roman The Book of Memory.

Spot on Young Poets is een educatief project van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, Diann van Faassen en Huis van het Boek (Meermanno) in samenwerking met de deelnemende scholieren, docenten en Haagse middelbare scholen.

Scholieren uit de bovenbouw schrijven in het najaar tijdens dichtworkshops op school poëzie en presenteren hun werk op het podium van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Tijdens de grote festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited vindt Spot on Young Poets als festivalprogramma plaats in de Foyer van festivallocatie Theater aan het Spui. Francis Broekhuijsen is de samensteller en presentator van Spot on Young Poets.

Van alle scholieren die tijdens Winternachten festival op vrijdag- en zaterdagavond hun gedicht voordragen mogen de drie beste ook optreden tijdens het Schrijversfeest, de daaropvolgende zondagmiddag in Theater aan het Spui. Daar wijst het publiek de winnaar van de Jonge Campertprijs aan, een aanmoedigingsprijs voor aankomend Haags dichttalent. Aan de prijs is geen geld maar wel een mooie oorkonde verbonden.

Diann van Faassen geeft dichtworkshops op school

Voor Spot on Young Poets werkt Winternachten festival samen met Diann van Faassen. Zij begeleidt circa 150 scholieren voorafgaand aan het festival in een lessenserie van circa 10 uur.

Als voorbereiding op het festival geeft Diann van Faassen een klassikale kennismakings-workshop waarin leerlingen in een vlot tempo kennismaken met bestaande gedichten, het schrijven van een eigen gedicht en het voordragen.

Daarna volgen schrijf- en voordrachtsworkshops voor de leerlingen die willen optreden op het festival. In de workshops ligt de nadruk op poëzie en performance met gerichte schrijfopdrachten en uitdagende presentatievormen.

De status die poëzie heeft voor leerlingen verandert. Gedichten zijn gewoner, vanzelfsprekender maar daarmee eigenlijk ook serieuzer. Poëzie is niet meer alleen iets om je emoties in te spuien maar iets dat óók een communicatieve waarde heeft, een kunstvorm kan zijn, iets dat je kunt leren en waaraan je kunt werken. Poëzie is iets waarin je je kunt ontwikkelen.

Alle deelnemende leerlingen en hun docenten ontvangen een gratis toegangskaart voor Friday Night Unlimited of Saturday Night Unlimited van het Winternachten internationaal literatuur festival.

Podium voor Haagse scholieren op het Winternachten festival

Gedurende het Winternachten festival geeft Writers Unlimited een podium aan scholieren: zowel op vrijdag- als zaterdagavond dragen scholierendichters in de Foyer van Theater aan het Spui hun gedichten voor.

Daarbij zijn professionele Nederlandse of buitenlandse dichters aanwezig. Zij luisteren naar de voordrachten van de leerlingen en dragen uit eigen werk voor. Sinds 2008 traden de volgende dichters op met de scholieren: Ester Naomi Perquin en Saskia de Jong; Gerrit Komrij en Hélène Gelèns; Els Moors en Erik Lindner; Rodaan al Galidi en Delphine Lecompte; Maarten Inghels en Marjolijn van Heemstra; Ester Naomi Perquin en Ellen Deckwitz; Kira Wuck en Bernke Klein Zandvoort; Ineke Riem en Maarten van der Graaff; Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova, Salena Godden, Maarten van der Graaff en Marieke Rijneveld, Joost Baars en Sanam Sheriff, HemelBesem, Lounar en Radna Fabias, Obe Alkema, Rosabelle Illes en Roberta Petzoldt.

 

Jonge Campert-prijs voor beste scholierendichter

Ons Spot on Young Poets-project voor Haagse middelbare scholieren had in 2020 een vergelijkbare opzet als de programma's die we tot nu toe maakten, inclusief de sinds 2017 uitgereikte Jonge Campert-prijs.

Uit de scholierendichters die op vrijdag- en zaterdagavond optreden in het festival, kiezen we – op voorspraak van het Haags Dichtersgilde – drie finalisten, die tijdens het Schrijversfeest op zondagmiddag hun gedicht voordragen. Daar worden de prestigieuze Jan Campert-prijzen uitgereikt. We laten het publiek – voor een groot deel bestaand uit professionals uit het literaire veld - bepalen welke scholier de Jonge Campert-prijs van het Winternachten festival krijgt. Zo stimuleren we nieuw dichttalent in Den Haag.

 

Linosnijden in Huis van het Boek (Meermanno)

Huis van het Boek, aan de Prinsessegracht in Den Haag, maakt de officiële oorkonde voor de winnaar van de Jonge Campert-prijs.

Leerlingen die in januari op het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag optreden met gedichten die ze schreven in onze workshops met het Haags Dichtersgilde, worden in het voorjaar uitgenodigd door Huis van het Boek. Tijdens een workshop maken ze prachtige linoleumsnedes bij hun gedichten, die vervolgens tezamen worden afgedrukt op mooi papier.

 

Contactinformatie voor docenten

Voor alle informatie over Spot on Young Poets kan u contact opnemen met:

Writers Unlimited, Tineke van Manen tineke@writersunlimited.nl

Diann van Faassen, diannvanfaassen@ziggo.nl.