Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten festival online van 13-17 januari 2021

Affiche Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 - vormgeving: Eindeloos
Affiche Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 - vormgeving: Eindeloos

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag presenteert zijn 26ste editie in de vorm van een online 'slow festival' in twee delen. Eerst brengen we van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2021 elke avond een zorgvuldig samengesteld online programma dat we live uitzenden. Daarna presenteren we komend voorjaar een reeks hiermee verbonden online programma's. Het complete festivalprogramma en tickets zijn vanaf 16 december te vinden op www.writersunlimited.nl.

Ook al is de vorm anders, Winternachten geeft net als altijd via de taal en de literatuur het maatschappelijk en cultureel debat een stevige boost. Meer nog: we bieden een literaire detox in de koude januaridagen.

Vanwege de huidige COVID-19-maatregelen kiezen we voor de vorm van een 'slow festival'. Bij een versoepeling van de maatregelen kunnen we bij deze programma's ons publiek weer uitnodigen. Tot die tijd bestaan beide festivaldelen uit online ontmoetingen en publicaties zoals podcasts, gefilmde voordrachten en workshops.

'It''s Up to Us' is festivalthema
De centrale vraag voor deze tijd is hoe we als samenleving samen komen. Er wordt regelmatig een appèl op ons gedaan om solidair te zijn met elkaar. We moeten de krachten bundelen; het samen doen. Maar over welk samen hebben we het? Hoe inclusief is deze 'ons'? Vragen die zowel de Black Lives Matter- als de klimaatbeweging agendeert en ook de coronacrisis maakt duidelijk dat het 'ons' geen eenvoudige zaak is. En is het eigenlijk wel aan ons? Het Winternachten festival 2021 krijgt daaarom als motto 'It's Up to Us', ontleend aan schrijver Eva Meijer, voorjaar 2020, in het radioprogramma Kunststof.

Programma's over klimaat & verbeelding, feminisme, rust & verbondenheid, activisme
Het thema 'It's Up to Us' gaan we tijdens het festival samen met schrijvers, dichters, woordkunstenaars, performers, journalisten van over de hele wereld onderzoeken. Elke Winternachten festival-avond benadert het thema vanuit een andere invalshoek. De programmalijnen zijn #Back to Earth (klimaat en verbeelding), #The Future is Female (feminisme), #Soulcare (rust en verbondenheid) en #Still We Rise (activisme). De avonden worden samengesteld door onze programmamakers Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens.

Podcast: The Asterisk Conversations
We bieden binnenkort een sneak peek van het Winternachten-programma #Still We Rise in The Asterisk Conversations, een reeks van vier podcasts door Simon*e van Saarloos. In de eerste aflevering spreekt Van Saarloos met de Jamaicaans-Canadese sf- en fantasy-auteur Nalo Hopkinson (VS); schrijver en activist Tirsa With (Nederland) reageert op hun gesprek door middel van een voordracht.

Winternachten 2021 met o.a. Salena Godden, Koleka Putuma, Arnon Grunberg
Onder meer de volgende buitenlandse auteurs dragen bij aan het Winternachten festival 2021: dichter en spoken word-icoon Salena Godden (VK, o.a. Pessimism is for Lightweights), de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma (o.a. Collective Amnesia), en schrijver Samanta Schweblin (Argentinië/Duitsland, o.a. Duizend ogen). Nederlandstalige auteurs die deelnemen in gesprekken en voordrachten zijn onder meer Arnon Grunberg, Annemarie Estor, Babah Tarawally, Eva Meijer, Babeth Fonchie en Jens Meijen.

Geplaatst op: donderdag 12 november 2020