Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten festival 2022 thema: Whose House Is This?

vlnr Fleur Jeras, Meltem Halaceli, Ellen Walraven, Joëlle Koorneef, Ilonka Reintjens, Gerlinda Heywegen, Nisrine Mbarki - foto Serge Ligtenberg
vlnr Fleur Jeras, Meltem Halaceli, Ellen Walraven, Joëlle Koorneef, Ilonka Reintjens, Gerlinda Heywegen, Nisrine Mbarki - foto Serge Ligtenberg

Bij het lezen van de roman Home van Toni Morrison trof ons direct de openingszin: 'Van wie is dit huis?' We besloten voor het komende Winternachten festival — de zomereditie (16-19 juni 2022) 'het huis' als metafoor vanuit verschillende invalshoeken te verkennen: het huis van de familie, het huis van de samenleving, van de democratie, van de literatuur.

Onze vorige festivaleditie met als thema Het is aan ons had als onderliggende vraag hoe we in een onzekere tijd samenkomen en krachten bundelen. Voortdenkend en reagerend op de actualiteit zien we nu dat bestaande machtsstructuren zelden ter discussie worden gesteld. Toch willen we vraagtekens zetten bij het systeem waarin we leven.

"Whose house is this? Whose night keeps out the light in here? Say, who owns this house? It's not mine. I dreamed another, sweeter, brighter with a view of lakes crossed in painted boats; of fields wide as arms open for me. This house is strange. Its shadows lie. Say, tell me, why does its lock fit my key?".

Met bovenstaande zinnen opende de Amerikaanse schrijver Toni Morrison haar tiende roman Home. Het boek verscheen in 2012 en werd in Nederland uitgegeven onder de titel Thuis. Het vertelt over een getraumatiseerde soldaat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit Korea terugkeert naar het racistische Amerika. Het oeuvre van Morrison, in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor literatuur, onderzoekt de ervaringen van Amerikanen van kleur, en met name die van vrouwen. 

Met de openingsvraag Whose House is This? gaan we in het Winternachten festival 2022 ook op zoek naar verhalen over een huis waarin niet wordt gewoond, maar waar het spookt, of naar verhalen waarin de aarde niet langer meer volstaat als een thuis. We brengen schrijvers, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek in Haagse theaters, bibliotheken en scholen. Denk mee vanuit de kracht van de literaire verbeelding over actuele vraagstukken. Kom thuis bij Winternachten.

Het team dat de programma's maakt van het komende Winternachten festivaleditie bestaat uit een zestal vrouwen, eensgezind in nieuwsgierigheid en dadendrang. Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens zijn samen met directeur Ellen Walraven verantwoordelijk voor de festivalinhoud. Hun specialisaties en achtergronden zijn zeer verschillend. Hun verwantschap is gelegen in het verlangen te delen wat hen literair verleidt en verbaast en het verlangen te onderzoeken hoe dit zich verhoudt tot de tijdgeest.

27e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag
De zomereditie
Do 16 t/m zo 19 juni 2022
Programma en kaartverkoop vanaf 29 april

Geplaatst op: maandag 6 september 2021