Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten 2022 met o.a. Jeanette Winterson, Rebecca Solnit, Manon Uphoff en Pola Oloixarac

Jeanette Winterson
Jeanette Winterson

Van woensdag 19 tot en met zondag 23 januari vindt het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag plaats op diverse locaties: van Amare tot PIP en van Theater Dakota tot Paard. Met grote festivalavonden op vrijdag en zaterdag in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, en vele kleinere programma's op scholen en in wijkbibliotheken.

De 27ste editie heeft als motto Whose House is This?; de openingszin van de roman Home van Toni Morrison. Samen met schrijvers en kunstenaars als Jeanette Winterson (foto), Rebecca Solnit, Ruth Ozeki, Agustina Bazterrica, Aafke Romeijn, Manon Uphoff, Neske Beks, Grayson Perry, Pola Oloixarac, Laura van Dolron en vele anderen breekt Winternachten joyfully een aantal huizen af en droomt van toekomstige huizen en nieuwe vormen van thuis.

Ondertussen tekent Trompette de la Mort, print en bindt Bühne Bisoux zines, schrijft Laura van Dolron, ontvangt Chris Keulemans publiek aan zijn keukentafel in de Theater aan het Spui-foyer en, op het Spuiplein, biedt A Mile in My Shoes bezoekers de kans zich letterlijk te verplaatsen in de schoenen van een ander.

Vanaf half december zijn het volledige programma en alle deelnemende auteurs bekend, en start de kaartverkoop via writersunlimited.nl.

Hieronder alvast een eerste greep uit het Winternachten festival 2022-programma:

Whose House is This?
In een spannende estafette van voordrachten en muziek gaan schrijvers aan de haal met het thema Whose House is This?, en laten zo een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur. In het programma interviewen we Rebecca Solnit online live vanuit de VS, krijgen we een videoboodschap van beeldend kunstenaar Grayson Perry, zijn er live optredens van onder meer Neske Beks, Robin Block, en is er muziek van Widad Broco en Aafke Romeijn.

Meat:Woman
Vanuit het vermoeden dat er een link is tussen de consumptie van vlees en het objectiveren van het vrouwenlichaam gaan de Argentijnse auteur Agustina Bazterrica (live) en de Canadese auteur Ruth Ozeki (online) in gesprek onder aanvoering van antropoloog, schrijver en onderzoeksjournalist Roanne van Voorst. Dichter en korte verhalenschrijver Elianne van Elderen draagt op verzoek van Winternachten nieuw werk voor dat geïnspireerd is op illustraties van kunstenaar Gwen Stok.

A Mile in My Shoes: verhalen uit Den Haag
In een grote 'schoenendoos' op het Spuiplein in Den Haag stap je - letterlijk - in de schoenen van een ander. Als bezoeker geef je je schoenmaat op, trek je een paar schoenen aan en zet een koptelefoon op met daarbij het levensverhaal van degene in wiens schoenen je staat. Je wandelt vervolgens 10 minuten (een mijl) en verplaatst je in het verhaal van een ander.
Voor de Nederlandse première van het internationaal succesvolle A Mile in My Shoes worden dertig Haagse verhalen toegevoegd aan de collectie van dit project van de Britse kunstenaar Clare Patey. Deelname is gratis.


Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag
27e editie: 19 - 23 januari 2022
Festivalwebsite: writersunlimited.nl
Facebook: www.facebook.com/winternachtenfestival
Instagram: www.instagram.com/writers_unlimited/
Soundcloud: https://soundcloud.com/writers-unlimited
YouTube: www.youtube.com/winternachten
Twitter: www.twitter.com/writersunlimitd

Geplaatst op: woensdag 20 oktober 2021