Inschrijven op de nieuwsbrief

Terugblik 'Love, hate, whatever! It's all about me!'

Gerlinda Heywegen en Arnon Grunberg – 17 maart 2022 - Writers Series: Love, hate, whatever! It's all about me! in de Centrale Bibliotheek Den Haag - fotograaf: Serge Ligtenberg
Gerlinda Heywegen en Arnon Grunberg – 17 maart 2022 - Writers Series: Love, hate, whatever! It's all about me! in de Centrale Bibliotheek Den Haag - fotograaf: Serge Ligtenberg

Afgelopen donderdag, op 17 maart, stond de Centrale Bibliotheek Den Haag volledig in het teken van de Amerikaanse regisseur Mel Brooks! Schrijver Arnon Grunberg en filmredacteur Gerlinda Heywegen bespraken zijn films én zijn leven in de showbizz. Een avond over flauwe grappen en slimme humor, ijdelheid en charme, maar vooral over Brooks' meesterlijke gave om middels humor bepaalde conventies bloot te leggen.

Op zijn eigen LinkedIn-pagina wist Grunberg de avond uitstekend te vatten:

'Weinig is zo ingewikkeld als het analyseren van humor - Brooks citeert de acteur Edmund Kean die op zijn sterfbed gezegd moet hebben, 'dying is easy, comedy is hard' - en veel meer nog dan tragedie valt of staat humor met timing. Het tragische blijft doorgaans tragisch, ook al ben je vijf seconden te laat.

Ik ken maar weinigen die zo vanzelfsprekend en vol zelfvertrouwen aan grensoverschrijdend gedrag hebben gedaan die geniale slapstick moet worden genoemd. (Waaruit mag blijken dat niet elke grensoverschrijding onze afkeuring verdient.)

Brooks blonk uit in het persifleren van genres, de western, sciencefiction, de musical, horror. En hij begreep ook, om Houellebecq te parafraseren, dat je moet drukken op de plek waar het pijn doet. Juist als je komedie wilt maken.

Tegen Gerlinda zei ik dat komedie begint waar de perfectie ophoudt. Ik zou die uitspraak nu licht aanpassen. Het komische staat haaks op het geloof in perfectie.

Wie het paradijs op aarde verwacht zal niet van Brooks houden. Overigens ook niet van Houellebecq.'

De volgende Writers Series is op 19 april, opnieuw in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hoe schrijf je over klimaat op een manier die wél doordringt bij de lezer? Schrijvers Eva Meijer en Mounir Samuel gaan hierover in gesprek in Wat als het water komt?

De videoregistratie van Love, hate, whatever! It's all about me! is binnenkort te bekijken via deze website en ons YouTube-kanaal.

Geplaatst op: woensdag 23 maart 2022