Inschrijven op de nieuwsbrief

Spot on Young Poets - gedichten van tieners in lockdown

Stian Olesen - Spot on Young Poets | Winternachten slowfestival
Stian Olesen - Spot on Young Poets | Winternachten slowfestival

Writers Unlimited heeft acht jongeren gevraagd een gedicht te maken bij het thema van het 26e Winternachtenfestival : 'Het is aan ons'. Allen deden eerder mee met het Spot on Young Poets-programma voor Haagse middelbare schoolleerlingen en haalden de finale van de Jonge Campert prijs. Kijk nu hun videogedichten in het Slow Winternachten festival!

Spot on Young Poets is het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Tijdens het Winternachten festival dragen ze hun gedichten voor; uit drie finalisten wordt de winnaar gekozen van de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier.

Maar in het schooljaar 2020-2021 was het niet mogelijk de poëzieworkshops en de festivalvoordrachten te organiseren. In plaats daarvan wandelde dichter en poëziedocent Diann van Faassen met acht oud-deelnemers door de parken en straten van Den Haag en verkende met hen het festivalthema.

Het resultaat is een bijzondere serie videogedichten die de jonge dichters zelf hebben gemaakt. Het is een indringende getuigenis van een generatie, die vol verlangen is om hun perspectief en levensvisie te uiten, maar dit door de COVID-19 maatregelen nauwelijks kan doen. Met hun verbeeldingskracht geven ze een stem aan hun generatiegenoten die in het publieke debat doorgaans te weinig zichtbaar is.

Bekijk hier de videogedichten van de Spot on Young Poets-deelnemers.

Geplaatst op: donderdag 28 januari 2021