Inschrijven op de nieuwsbrief

Sinan Can looft Huygens-prijs winnaar Marion Bloem

Sinan Can
Sinan Can

Sinan Can, nu op NPO1 te zien in 'Sinan op zoek naar het paradijs', houdt op zondagmiddag 12 februari in het Winternachten festival een lofrede voor schrijver Marion Bloem.

Jaarlijks bekroont de gemeente Den Haag schrijvers, dichters en essayisten voor hun werk. De toekenning en de uitreiking worden georganiseerd door het Literatuurmuseum in samenwerking met het Winternachten festival. De prijzen worden tijdens het feestelijke Winternachten festivalprogramma Haagse literatuurprijzen met voordracht, lofredes en muziek in het Winternachten festival overhandigd door wethouder Saskia Bruines.

Ben je er bij? Bestel tickets voor Haagse literatuurprijzen (nu met vroegboekkorting €12, voor iedereen t/m 30 jaar €7,50).

In Haagse literatuurprijzen op zondagmiddag 12 februari in Theater aan het Spui zullen de vier winnaars uit eigen werk voordragen. Ze worden bovendien ieder met lof toegesproken. Sinan Can zal een lofrede uitspreken over auteur Marion Bloem, die voor haar hele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs ontvangt. Behalve Sinan Can zullen onder meer ook zangeres LUWTEN en dichter Obe Alkema hun winnaars eren.

Jarenlang deed Sinan verslag van de oorlog en conflicten in het Midden-Oosten. Nu wil hij in zijn nieuwe serie Sinan op zoek naar het paradijs juist de schoonheid van het gebied laten zien.

Samen met documentairemaker Thomas Blom volgt Sinan de rivier de Eufraat op zoek naar de mooiste landschappen, de kleurrijkste mensen en de verborgen schatten van het gebied. Ze beginnen hun reis in Oost-Turkije en vervolgen vanaf daar de route naar Syrië en eindbestemming Irak.

Sinan vertelt in een persbericht van BNNVARA: "Na jarenlang door het gebied te zijn gereisd, kan ik in deze serie laten zien hoe ik het Midden-Oosten óók beleef. Dat heeft geweldige verhalen opgeleverd die ons hebben ontroerd, verrast en doen glimlachen. Vanuit het perspectief van al die bewoners die hun eigen paradijs op aarde proberen op te bouwen."

Het is niet voor niks dat de Nijmeegse journalist de rivier de Eufraat volgt in de serie. Zijn ouders komen namelijk uit een dorpje aan de oever ervan. Als 'kind van de rivier' reist hij vanaf de oorsprong van de rivier door het herkomstgebied van zijn familie.

Geplaatst op: donderdag 12 januari 2023