Overzicht festivalauteurs uit het buitenland 2025
Welke buitenlandse auteurs treden op in het Writers Unlimited Festival Den Haag 2025? Hier is het overzicht met leestips. Ontdek je nieuwe favoriete boeken, boek je tickets en kom kijken!
Elk jaar stelt het Writers Unlimited Festival je een aantal auteurs voor uit het buitenland. Soms zijn dat wereldberoemde schrijvers, soms zijn het debuterende talenten. Het festival stelt je ze allen met veel plezier voor. Je ziet en hoort ze optreden met voordracht uit hun bestaande werk of met op verzoek van het festival nieuw geschreven verhalen of gedichten. In gesprekken delen ze hun gedachten over actuele zaken of hun eigen favoriete boeken.
Tijdens het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2025 treden de volgende auteurs uit het buitenland op:
Elif Shafak (Frankrijk) is een bekroonde Turks-Britse bestsellerauteur en belangrijke kritische stem in de wereldliteratuur met een omvangrijk oeuvre romans, essays en nonfictie. In haar boeken stelt ze religieus fanatisme en xenofobie aan de kaak. Ze heeft bijzondere belangstellng voor feminisme, soefisme, de Ottomaanse cultuur en de stad Istanboel. Veelgelezen boeken zijn De bastaard van Istanbul (2006), Liefde kent veertig regels (2011), Het huis van de vier winden (2013) en De drie dochters van Eva (2017). In 2024 verscheen de roman Er stromen rivieren in de lucht, dat zich afspeelt aan de oevers van de Tigris en de Theems.
Andrej Koerkov is een Oekraïense auteur die wereldberoemd is om de mix van harde werkelijkheid en absurde humor in zijn romans en nonfictieboeken. Hij is een gerespecteerd commentator over de situatie in Oekraïne. Dagboek van een invasie (2022) en het daar op aansluitende Onze dagelijkse oorlog (2024) zijn bundelingen van Koerkovs artikelen en commentaren. Koerkov publiceerde in 2024 Het zilveren bot, het eerste deel van The Kyiv Mysteries, zijn reeks misdaadromans in historische setting.
Timothy Snyder (VS) is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies zoals Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).
Viv Groskop (VK) is een bekroonde auteur, comedian, radiomaker en performance coach. Ze is de auteur van de bestseller How to Own the Room: Women and the Art of Brilliant Speaking (2018). Haar podcast How to Own the Room is de grootste podcast over spreken in het openbaar ter wereld en bevat interviews met Hillary Clinton, Margaret Atwood, professor Mary Beard en Julie Andrews. Ze verschijnt regelmatig op BBC TV en radio en zes jaar lang gaf ze uitverkochte one-woman comedy shows op het Edinburgh Fringe Festival. Als columnist schrijft ze regelmatig voor The Guardian en de Financial Times.
Asta Olivia Nordenhof (Denemarken) is een bekroond dichter en auteur. In 2020 publiceerde ze Money to Burn ( in Nederland verschenen in 2024 als Geld als water), onderscheiden met de literatuurprijs van de Europese Unie. Zowel dit eerste deel als het vervolg Het duivelsboek (verschijnt begin 2025) veroorzaakten een internationale literaire sensatie. De romans houden verband met de Scandinavische Star-ramp van 1990 en gaan over hoe kapitalisme gewone levens beinvloedt.
Alvina Chamberland (VS) is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Door middel van poetisch proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30. De lezer volgt haar reis door de wildernis van IJsland en over de boulevards van Berlijn en Parijs terwijl ze vragen onderzoekt over eeuwigheid, seksualiteit, verlangen, dood en liefde.
Mikaella Clements (Australië) and Onjuli Datta (VK) zijn co-auteurs van Feast While You Can, een queer horrorroman die door de New York Times werd omschreven als 'avontuurlijk, spannend, fantastisch en erotisch.' Ze schreven samen ook The View Was Exhausting, een boek dat door Goop en Good Housekeeping Book Club werd gekozen en door Vogue 'a perfect summer read' werd genoemd. Ze wonen als vrouw en vrouw samen in Berlijn.
Rešoketšwe Manenzhe (Zuid-Afrika) is dichter en schrijver van korte verhalen en romans. Haar eerste historische roman Zwervelingen (2024, oorspronkelijke titel Scatterlings) speelt zich af in 1927, wanneer Zuid-Afrika de Immoraliteitswet aanneemt, die seksuele gemeenschap tussen "Europeanen" en "inboorlingen" verbiedt. Wie de draconische nieuwe wet overtreedt, riskeert gevangenisstraf. Abram en zijn vrouw Alisa hebben een comfortabel leven in Zuid-Afrika met hun twee jonge meisjes. Alisa is zwart en hun twee kinderen zijn nu het bewijs van hun betrokkenheid bij een verbintenis die door de staat gecriminaliseerd is.
Rosabelle Illes (Aruba) (Aruba, 1987) is kunstenaar, schrijver en performer. Ze is auteur van drie poëzie- en verhalenbundels en co-auteur van het meertalige kinderboek Hartje. Haar werk is gepubliceerd in internationale tijdschriften en ze heeft opgetreden op literaire festivals over de hele wereld, waaronder Colombia, Taiwan, Nederland en New York City. In haar nieuwe boek Penmanship (2025) komen haar passies voor psychologie en poezie samen en viert ze het geschreven woord in zijn puurste vorm.
Stefanie Parisius-Sewotaroeno is een Surinaamse schrijver van Javaanse komaf die voornamelijk doet aan dichtkunst. Zij groeide op in De Hulp, Commewijne en laat zich inspireren door cultuur, natuur en maatschappelijke kwesties. Ze is een van de achttien Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten die zich voor de deBuren-reeks Oude werken, jonge schrijvers laten inspireren door werken uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag.