Inschrijven op de nieuwsbrief

Optimistische woede

Fix het seksisme in de literatuur - manifest Fixdit

Op 25 september 2022 presenteert schrijverscollectief Fixdit het manifest Optimistische Woede (De Geus) in Theater aan het Spui in Den Haag. In samenwerking met Writers Unlimited brengt Fixdit een programma vol prikkelende voordracht van de Fixdit-auteurs en optredens van het dansgezelschap van Gregory Albertzoon. Na het programma vieren we het manifest feestelijk met bubbels en signeren! 

Tijdens het programma lezen Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke voor uit het manifest. Na deze boekpresentatie lanceert het collectief een tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.

Optimistische Woede
Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

Dansvoorstelling (Y)our eyes only Een meeslepende dansvoorstelling over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen. Behalen zij hun doelen, of zijn ze overgeleverd aan wat de samenleving van hen verwacht? Als bezoeker van (Y)our eyes only ben je onderdeel van deze bijzondere voorstelling en wordt je geconfronteerd met eigen denkwijzen over jezelf en de maatschappij. Samen met de dansers leer je je gedachtegang te veranderen naar een positiever zelfbeeld, om ook jouw dromen te kunnen naleven.

Geplaatst op: donderdag 8 september 2022