Inschrijven op de nieuwsbrief

Nóg meer namen bekend van het Winternachten festival 2022

Nóg meer namen voor Winternachten 2022 - fotografen in lopende tekst
Nóg meer namen voor Winternachten 2022 - fotografen in lopende tekst

Vorige week maakten we de eerste namen bekend van de line-up van Winternachten 2022 – de zomereditie. Die vindt plaats tussen donderdag 16 en zondag 19 juni 2022 op verschillende locaties (o.a. PAARD, Amare en PIP) in Den Haag. Vandaag delen we nóg meer schrijvers, artiesten en muzikanten met jullie.

Aanstaande vrijdag 29 april om 10.00 uur gaat de kaartverkoop van start. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte!

Sef

De enige echte! Hiphopicoon Sef is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd en gerespecteerd artiest in de Nederlandse hiphopscene. Hij vereert ons met een unieke bijdrage aan het Winternachten slotconcert, op zondagmiddag 19 juni in Amare. We kunnen nog niet al te veel verklappen, maar wel dit: tijdens dit concert brengen schrijvers, dichters en artiesten hun droomhuis tot leven, in woord, beeld en muziek. Vol van lichte, warme en duistere verlangens, van voorouders en wijze vrouwen, van gemis en genot... 

Athena Farrokhzad

Meet Athena:een Zweedse dichter, toneelschrijver, vertaler, literair criticus en feminist. Haar familie ontvluchtte Iran in de jaren tachtig en ze is vandaag de dag een belangrijke stem in het Scandinavische maatschappelijk debat. Ze schrijft en dicht over thema's als migratie, integratie, racisme, revolutie en oorlog, én is literair criticus van de Zweedse krant Aftonbladet. Op Winternachten staat ze in een programma bomvol vrouwelijke dichters. Wij kunnen niet wachten.

Foto: Carla Orrego Feliz

Raoul de Jong

Staan er eigenlijk ook mannen op dit festival? Leuk dat je het vraagt — het antwoord vind je in een programma over mannelijkheid met o.a. Raoul de Jong. Je kent Raoul van zijn boeken (o.a. Het leven is verschrikkulluk, Dagboek van een puber en Jaguarman), columns en artikelen in o.a. Het Parool en Vrij Nederland. Al in 2005 was Raoul te zien in een documentaire over mannelijkheid, dus hij kan ons er vast alles over vertellen. Of... gelooft hij zelf niet meer in concepten als mannelijkheid en vrouwelijkheid? Kom het zelf zien en horen.

Foto: Stephan Vanfleteren

Iman Mersal

Deze Egyptische schrijver is oprichter en redacteur van het feministische magazine Bint al-Ard (Daughter of the Earth). Ze is een van de meest bejubelde hedendaagse schrijvers in de Arabische wereld en professor Arabische literatuurwetenschap in Alberta, Canada. These Are Not Oranges, My Love bevat een selectie van haar gedichten in het Engels, maar haar gedichten zijn ook vertaald in andere talen. In How to Mend: On Motherhood and its Ghosts vertelt ze een nieuw verhaal over moederschap, switchend tussen dagboekfragmenten, foto's en lezingen. Mersals literatuur laat ons zien dat we groter zijn dan onze individuele ervaring, dan ons verdriet, onze zorgen en onze angsten.

Foto: Roger Anis

Agustina Bazterrica

Deze Argentijnse schrijver ontving voor haar tweede roman Schitterend lichaam, die in 2020 in het Nederlands verscheen, de belangrijke Premio Clarín Novela 2017. Het is een dystopische roman over de vleesindustrie, rouw en dehumanisering - een boek met verrassend geloofwaardige en gruwelijke oplossingen voor prangende mondiale problemen. Bazterrica zette met deze roman een genadeloos kritisch en huiveringwekkend beeld neer van een moreel failliete maatschappij.

Foto: Ruben Digilio

Amara van der Elst

Ja hoor! Ook dit spoken word-fenomeen (van Haagse bodem) staat op het Winternachtenpodium. Je kent haar om te beginnen van haar voordracht tijdens de nationale Dodenherdenking van 4 mei 2021, waarmee ze diepe indruk maakte. Amara is een echte performer en staat dan ook al vanaf haar zevende jaar op het podium. Tijdens Winternachten deelt ze dat podium met een hele stoet aan geweldige dichters en spoken word-artiesten (die we ook gauw aan je voorstellen), onder de vlag van Woorden Worden Zinnen. Zin in!

Foto: Colin Hill

Laura van Dolron

Op zondagmiddag 19 juni sluiten we Winternachten - de zomereditie af met een spectaculair concert, waar literatuur, muziek en winticultuur samenkomen. Samen met artiesten als Sef, Benzokarim en Sterre Konijn en schrijvers als Raoul de Jong en Sanneke van Hassel bouwen we ons eigen 'droomhuis' in Amare. En niemand minder dan theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron is onze gedroomde gastvrouw! Zij leidt ons met kundige hand door deze bonte parade van artiesten, woord, beeld en muziek.

Foto: Valentina Vos

Meral Polat

Meral Polat ken je van haar geweldige rollen in het theater (De gesluierde monologen), film (Mees Kees) en op tv (De luizenmoeder), maar tijdens Winternachten laat ze zich van haar meest muzikale kant zien! Ze treedt live op tijdens ons programma over feminisme in Turkije - een gesprek over geweld, literatuur en poëzie waarin je ook programmamaker Meltem Halaceli, dichter Müesser Yeniay en schrijver Çiler İlhan tegenkomt. Meral Polat maakt liedteksten op basis van de gedichten van Müesser Yeniay.

Foto: Peter de Jong

Geplaatst op: dinsdag 26 april 2022