Inschrijven op de nieuwsbrief

Nieuwe podcast* met Simon(e) van Saarloos, Nalo Hopkinson en Tirsa With

Simon(e) van Saarloos, Nalo Hopkinson, Tirsa With - foto Ashley Rottjers, David Findlay, Cherise Jeane x Creative Women Collective
Simon(e) van Saarloos, Nalo Hopkinson, Tirsa With - foto Ashley Rottjers, David Findlay, Cherise Jeane x Creative Women Collective

Voor elke aflevering van The Asterisk Conversations gaat filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos in gesprek met een buitenlandse schrijver en nodigt een in Nederland gevestigde maker uit om als reactie een nieuw werk te maken. Op deze manier eindigt elke podcast met het begin van een nieuw gesprek. Luister nu het 1e Asterisk-gesprek - "een sterretjesgesprek" met de internationaal geliefd Sci-Fi auteur Nalo Hopkinson en de voordracht van audiomaker Tirsa With.
Binnenkort verschijnen nieuwe podcast edities online met o.a. Pamela Sneed, Jolyn Phillips en Rosabelle Illes.

Nalo Hopkinson werkt in de traditie van legendarische sci-fi-schrijvers als Samuel R. Delany en Octavia Butler die bekend staan om de manier waarop ze sci-fi verweven met queer, seksualiteit en raciale onderwerpen. Voor deze aflevering was het gelijk duidelijk dat we Tirsa With moesten uitnodigen. Tirsa With is een audiomaker die voortborduurt op de tradities van haar Marron Surinaamse afkomst die haar het belang van veelheid van stemmen hebben geleerd. Tirsa heeft besloten om met haar verhaal te reageren op de vragen die Nalo en ik delen over niet-lineaire tijd.

Asterisk-gesprekken breiden zich uit en overlappen elkaar, ervan uitgaande dat verschillende thema's en draden met elkaar verweven zijn en elkaar kruisen en beïnvloeden. De asterisk verzet zich tegen het idee van 'core business', van een one issue-agenda (Audre Lorde) of waarheid met een hoofdletter W. Zoals Jack Halberstam schrijft in Trans*: de asterisk weigert 'de overgang te situeren in relatie tot de bestemming, een definitieve vorm, specifieke vorm, of een gevestigde configuratie van verlangen en identiteit". (Engelstalig)

Geplaatst op: woensdag 2 december 2020