Inschrijven op de nieuwsbrief

Leestip: de nieuwe roman van Marion Bloem

Marion Bloem en de omslag van haar nieuwe roman Meisjes uit het dorp
Marion Bloem en de omslag van haar nieuwe roman Meisjes uit het dorp

Marion Bloem ontvangt 12 februari tijdens het Winternachten festival de Constantijn Huygens-prijs. Haar nieuwe roman 'Meisjes uit het dorp' is zojuist uitgebracht.

Van Geen gewoon Indisch meisje tot haar zojuist verschenen nieuwe roman Meisjes uit het dorp: Marion Bloem behoort tot de bekendste en zeer gewaardeerde Nederlandse auteurs. De gemeente Den Haag bekroont haar oeuvre met de Constantijn Huygens-prijs.

KOOP HIER KAARTEN voor Haagse literatuurprijzen op 12 februari 2023, Theater aan het Spui, aanvang 14:30 uur.

In Bloems nieuwe roman Meisjes uit het dorp herinnert Ramona zich haar puberteit, jonge hartstocht, en de onverwerkte trauma's van haar ouders, tegen het decor van een dorp in de jaren vijftig en zestig.

Marion Bloem verwierf grote bekendheid met de romans Geen gewoon Indisch meisje (1983) en Vaders van betekenis (1989), en met de documentaire Het land van mijn ouders (1983) waarin vrouwen op zoek gaan naar hun Indische roots. Bloem is zelf dochter van Indische ouders die na de soevereiniteitsoverdracht naar Nederland kwamen. In 1993 ontving ze de E. du Perron-prijs.

Naast een groot aantal romans, verhalen-, en dichtbundels, non-fictie, jeugdromans en kinderboekjes, maakte zij film- en tv-produkties zoals de speelfilm Ver van familie (2008) en de jeugdfilm De Tovenaarsleerling (1986).

Haar roman Een meisje van honderd (2012) is een familieverhaal dat een schitterend overzicht geeft van een eeuw Indisch-Nederlandse geschiedenis.

Recenter verschenen onder meer Haar goede hand (2016) over de relatie met haar moeder, Een teken van leven (2018) over rouw en Indo (2020) over Indische geschiedenis en het Indische identiteitsdenken. In januari 2023 verschijnt haar roman Meisjes uit het dorp.

Bloem, naast auteur ook klinisch psycholoog en beeldend kunstenaar, ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2022 van de gemeente Den Haag voor haar gehele oeuvre.

Wethouder Saskia Bruines overhandigt de literaire prijzen aan Marion Bloem en de andere drie winnaars tijdens het Winternachten festival op zondagmiddag 12 februari 2023 met het feestelijke programma Haagse literatuurprijzen. Journalist en documentairemaker Sinan Can (nu op TV te zien in Sinan op zoek naar het paradijs) en Kaja Wolffers, zoon van Marion Bloem, houden lofredes voor Marion Bloem. In het programma treden verder onder meer zangeres LUWTEN en dichter Obe Alkema op.

De jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag worden toegekend en uitgereikt door het Literatuurmuseum in samenwerking met het Winternachten festival.

KOOP HIER KAARTEN voor Haagse literatuurprijzen op 12 februari 2023, Theater aan het Spui, aanvang 14:30 uur.

Geplaatst op: donderdag 12 januari 2023