Inschrijven op de nieuwsbrief

Hier is het hoofdbeeld van Winternachten 2022

affichebeeld Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2022 - ontwerp Eindeloos / foto Lois Cohen & Indiana Roma Voss
affichebeeld Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2022 - ontwerp Eindeloos / foto Lois Cohen & Indiana Roma Voss

Op zoek naar een hoofdbeeld bij het thema 'huis/thuis' van het Winternachten festival 2022 (19-23 januari) vonden we de geweldige fotoserie Metamorphosis (2018) van Lois Cohen en Indiana Roma Voss. Op het affichebeeld dat Vivienne van Leeuwen ontwierp met hun Power Ranger-foto uit deze serie, stelt dit vrouwelijke rolmodel de kernvraag van het festivalprogramma: Whose House is This?

Tijdens het 27e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag beantwoorden schrijvers, dichters, kunstenaars deze vraag vanuit verschillende invalshoeken in voordrachten en gesprekken. Is het thuis veilig en geborgen, heerst er geweld of machtsongelijkheid, spookt het er of moeten we zoeken naar een buitenaards huis? Wat speelt zich af in de huizen van de democratie, de samenleving en de literatuur?

Lois Cohen en Indiana Roma Voss gaven in de portretreeks Metamorphosis enkele in hun ogen verouderde vrouwelijke schoonheidsidealen uit de kunstgeschiedenis, religie en popcultuur een eigentijdse make-over. Zo wijzigen ze de stereotypische verbeelding van vrouwen die niet meer van deze tijd is. Voor de reeks maakten ze onder meer een Venus, een Odalisque, een Barbie en een Bond-girl. Ze hopen dat de nieuwe elementen die ze aan de originelen toevoegen, de norm worden.

We vroegen Lois en Indiana of we de Power Ranger-foto uit de serie als hoofdbeeld voor het Winternachten festival 2022 mogen gebruiken. Dat mocht! Zoals het festival, stelt deze Power Ranger (en de overige portretten) vragen bij bestaande machtsverhoudingen en biedt alternatieven.


Essay door Sophie Wright in Lens Culture over Metamorphosis
Instagram van Lois Cohen
Instagram van Indiana Roma Voss

Geplaatst op: maandag 6 september 2021