Inschrijven op de nieuwsbrief

'Geweldige middag in Vadercentrum', reacties van schrijvers op hun optreden in het festival

Writers Unlimited Festival 2024: Sholeh Rezazadeh draagt poëzie voor, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, in Vadercentrum ADAM in Den Haag - foto: Vadercentrum ADAM
Writers Unlimited Festival 2024: Sholeh Rezazadeh draagt poëzie voor, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, in Vadercentrum ADAM in Den Haag - foto: Vadercentrum ADAM

Schrijvers kijken terug op hun festivaloptreden! Writers Unlimited ontving na de festivaleditie 2024 hele mooie reacties van auteurs die optraden en met plezier terugkeken op hun deelname.

Writers Unlimited organiseerde donderdag 18 januari 2024 als onderdeel van het festival samen met het Laaktheater drie middagoptredens door Sholeh Rezazadeh. Begeleid door percussionist Hashem Kabreet droeg ze haar poëzie voor in Bibliotheek Laakkwartier, Vadercentrum ADAM en het VrouwenBuurtLab. 
 
"Wat een geweldige middag hadden wij 18 januari in het Vadercentrum! Onder grote belangstelling las dichter Sholeh Rezazadeh, muzikaal begeleid door percussionist Hashem Kabreet, voor uit eigen werk.
 
De zaal zat vol met luisteraars, die aandachtig luisterden naar de prachtige woorden van schrijver en dichter Sholeh, begeleid door de magische handpan-klanken van percussionist Hashem. Sommigen werden diep geraakt door het gedicht over de bergen, waar heimwee een plekje vond in hun harten. Anderen waren betoverd door de muzikale begeleiding op de handpan. Poëzie blijkt voor iedereen toegankelijk te zijn, en ieder vond er zijn eigen schoonheid in.
 
Na hun performance ontvingen wij hartverwarmende complimenten over hoe snel Sholeh de taal heeft geleerd en hoe waardevol het was om naar haar te luisteren en weg te dromen. De handpan wekte veel nieuwsgierigheid, met vragen als "Waarom heb ik dit prachtige instrument nog nooit eerder gezien of gehoord?" en zelfs verzoeken om langer te blijven spelen. Na hun vertrek werd meteen de microfoon gebruikt door twee vrijwilligers om hun eigen poëtische verhalen voor te dragen.
 
Deze middag, georganiseerd door het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag, was een samenwerking met het Laaktheater. Eerder deze middag traden Sholeh en Hashem op in Bibliotheek Laakkwartier en na ons moesten zij meteen door naar het VrouwenBuurt Lab. Dit optreden was een test of poëzie zou aanslaan in de wijk, en we kunnen met trots zeggen dat het een groot succes was!"
 
(Uit de nieuwsbrief van Vadercentrum ADAM, 1 februari 2024)
 
 
Ennatu Domingo, die in 2022 debuteerde als schrijver met Burnt Eucalyptus Wood, nam tijdens het festival op zaterdagavond 20 januari 2024 deel aan een gesprek over adoptie. Eerder die week ontmoette ze ruim 150 scholieren op het Haagse Edih Stein College waarvan drie haar vragen stelden over Burnt Eucalyptus Wood.
 
"Attending this year's Writers Unlimited International literature festival as a debut writer has been inspiring, to say the least. The festival is a true source of inspiration and provoking thoughts and conversations on belonging, the role of digital technologies in literature and diversity by bringing a highly curated list of Dutch and international artists and voices.
 
In an increasingly changing international world, platforms like this festival are necessary to amplify the often unheard stories of our society.
 
The festival was very well organised. I particularly enjoyed the private writers meeting and being able to engage with students from the Edith Stein high school, which I think brought a lot of dynamism to the festival. I truly thank Writers Unlimited for bridging the generational, gender, and cultural barriers, this is clearly what distinguishes this festival from others".
 
(Door: Ennatu Domingo)
 
 
Robin Block verzorgde donderdagavond 18 januari 2024 samen met Ellen Deckwitz een festivaloptreden in Bibliotheek Ypenburg. Daar droegen ze verhalen en gedichten voor over hun banden met het Indische / Indonesische verleden en heden. Ook traden beiden zaterdag op tijdens Saturday Night Unlimited in Theater aan het Spui.
 
"Writers Unlimited is een uniek literair festival, waar de beginnende lezers worden geïnspireerd en de doorgewinterde lettervreters hun hart kunnen ophalen aan boeiende, diep inhoudelijke en toch sprankelende gesprekken, lezingen en optredens.
 
Zowel op als naast het podium worden hoofden aan elkaar gelinkt, internationale schrijvers met elkaar in contact gebracht om de koppen bij elkaar te steken over zowel taal als actualiteit. Writers Unlimited zet zich als geen ander festival in voor de verspreiding van leescultuur en voor kruisbestuiving tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zowel via podia als bibliotheek en het klaslokaal geeft Writers Unlimited de letteren vleugels."
 
(Door: Robin Block)
 
 
Sholeh Rezazadeh is dichter en schrijver. Ze had al veel succes met spoken word-optredens toen haar eerste roman De hemel is altijd paars meerdere malen werd bekroond. Ook haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht groeide uit tot bestseller. Tijdens de festivaleditie 2024 trad ze op tijdens de opening, op zaterdagavond en in Laak.
 
"Een van de belangrijkste rollen die een literair festival kan spelen, is de zoete en mysterieuze wereld van de literatuur te laten proeven aan degenen die nog niet in deze wereld zijn gestapt; vanwege sociale status, geletterdheid, angst voor het onbekende of wat dan ook.
 
Waar ik het meest blij van werd, was dat ik tijdens mijn optredens bij Laak, van meerdere mensen hoorde dat het de eerste keer was dat iemand voor ze poëzie las en dat ze wensten dat dit hen vaker zou overkomen. Wat kan mooier en belangrijker zijn dan dit?"
 
(Door: Sholeh Rezazadeh)
Geplaatst op: donderdag 1 februari 2024