Inschrijven op de nieuwsbrief

Generation Z @Winternachten

Benjamin Fro - foto Colin Hill
Benjamin Fro - foto Colin Hill

Ook online laten we u natuurlijk graag kennismaken met de beste makers van een jonge generatie. Elk jaar opnieuw bewijst onze redactie uitstekende voelsprieten te hebben voor het spotten van nog onbekend literair en muzikaal talent. Graag geven we in januari de digitale vloer aan inspirerende makers van Generation Z, waarvan we er graag al een paar aan u voorstellen.

Mix de beats van Kendrick Lamar en Chance the Rapper met de boodschap van Bob Marley, Logic en Laurynn Hill en je krijgt de Amsterdamse singer-songrapper Benjamin Fro! Zijn muziek brengt verschillende genres samen en is altijd groovy en dansbaar. Ook voor een muzikale ode aan het klassieke 'Broodje Kaas' draait hij zijn getalenteerde hand niet om. Sinds hij een kleine vier jaar terug zijn eerste soloalbum Praten Over Leven uitbracht heeft hij meer dan 400K streams op Spotify! In 2019 scoorde Fro met de EP In the City, over identiteit, gentrificatie, liefde en spiritualiteit in een wereld waar geld en status boven alles gaat, in 2020 gevolgd door zijn EP I Love Them.
Ontmoet Benjamin Fro op donderdag 14 januari in het programma Still We Rise: Writing Climate (In)justice

Gil Gomes Leal is een opvallende verschijning in de internationale danswereld: niet alleen staat hij bekend om zijn creatieve en vernieuwende manieren zich met dans uit te drukken - in 2013 werd hij wereldkampioen experimenteel dansen; zijn levensverhaal illustreert bovendien letterlijk hoe dansen een manier van overleven is. Met zijn gezelschap Amenti Collective, opgericht in Rotterdam in 2016, zet hij dans in om anderen met bijvoorbeeld psychische problemen te helpen.
Ontmoet Gil Gomes Leal op zondag 17 januari in het programma Soul Care: Radical Happiness

Sanam Sheriff is een dichter en artiest uit Bangalore die in 2018 afstudeerde in Creative Writing aan het Bryn Mawr College in Philadelphia, VS. Ze was een 2018-2019 Thomas J. Watson Fellow, werd in genomineerd voor de 2018 Pushcart Prize, en won de Button Poetry Video Contest 2018. Haar werk is gepubliceerd of zal verschijnen in Virginia Quarterly Review, The Offing, Vinyl Poetry & Prose, The Academy of American Poets, The Shade Journal, DW B, en elders. Momenteel is ze een Master of Arts-kandidaat in Poëzie aan de Washington University in St. Louis, waar ze redacteur dichtkunst is van The Spectacle Magazine. Sheriff maakte in 2018 veel indruk tijdens haar allereerste optredens in Nederland tijdens het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag.
Ontmoet Sanam Sheriff op donderdag 14 januari in het programma Still We Rise: Writing Climate (In)justice

De talentvolle singer-songwriter Shishani is geliefd om haar soepele en krachtige stem. Haar roots liggen in Namibië en België, maar ze groeide voornamelijk op in Nederland. Ze brengt in haar werk deze werelden samen. Haar muziek geeft troost en getuigt van een sterke sociaal bewustzijn. Ze richtte in 2019 de all female band Miss Catharsis op. Als antropoloog (BA) en musicoloog (MA) heeft ze zich gespecialiseerd in eigentijdse Namibische urban muziek.
Ontmoet Shishani op zaterdag 16 januari in het programma Back to Earth: Tout-monde (Whole World)

Koleka Putuma is dichter, performer en theatermaker; ze bestormde de Zuid-Afrikaanse literaire wereld met haar debuutbundel Collective Amnesia (2017), die direct na verschijning een bestseller werd. Putuma wordt gezien als een belangrijke jonge stem in de Zuid-Afrikaanse poëzie. Ze behoort tot een generatie die geen herinneringen heeft aan de apartheid, maar wel zelf nog dagelijks te maken heeft met de consequenties en repercussies. Haar werk onderzoekt dan ook thema's als ras, homofobie, womxnhood en de werking van machtsstructuren in relaties, religie en in de politiek. Haar poëzie is gedurfd en inventief, niet alleen in onderwerp en in taal, maar ook in de vorm van de gedichten, die soms maar één regel lang zijn. Putuma is de oprichter en directeur van Manyano Media, een organisatie die het werk en de verhalen van zwarte, queer kunstenaars en queer leven produceert en bevordert.
Ontmoet Koleka Putuma op zondag 17 januari in het programma Soul Care: Radical Happiness

Vocalist en zanger van soul-, jazz- en popsongs Bahghi bracht in 2019 samen met bassist Vincent Arp haar debuut-EP Sunshine's Got the Blues uit met songs over "letting go of what you think you need to be and trusting that everything will be fine if you stay connected to the core of life: love."
Ontmoet Bahghi op zondag 17 januari in het programma Soul Care: Radical Happiness

Geplaatst op: vrijdag 18 december 2020