Inschrijven op de nieuwsbrief

Een reis met als vertrekpunt 'Het is aan ons'

Eva Meijer
Eva Meijer

De Opening Night van het online Winternachten festival 2021 is samengesteld door Writers Unlimited-directeur Ellen Walraven en programmamaker en -coördinator Ilonka Reintjens. Lees hier hoe en waarom ze kozen voor 'Het is aan ons'.

De programmaredactie van het Winternachten festival vroeg zich af wat het concept 'wij' in deze tijd betekent. In onze vorige festivaleditie met als thema Free the mind, deden we een poging om het huidige denken te dekoloniseren. We voorvoelden in het debat en de literatuur dat er een emancipatiestrijd op gang zou komen rondom (schijn)- gelijkheid en institutioneel en dagelijks racisme. Vandaar dat onze gesprekken vaak gingen over vragen als: Hoe worden we een wij? En over welke wij hebben we het? En hebben we ons ooit, echt ons gevoeld?

En opeens was daar op de radio in het programma Kunststof schrijver Eva Meijer die op de "Kunststof- tegel" schreef: "Het is aan ons". We omarmden deze tegelwijsheid meteen en riepen het uit tot thema van Winternachten 2021. Haar uitspraak zet aan tot actie, maar daagt ook uit: Wie is deze ons? En: Is het wel aan ons?

Ondertussen resoneerden de woorden die Arnon Grunberg tijdens de 4 mei-herdenking uitsprak nog steeds in onze gesprekken, werden we overspoeld door coronagolven en hoorden we premier Rutte in een van de vele persconferenties zeggen: Het is aan ons….

Zo bouwde zich dit openingsprogramma geleidelijk op. Vanzelfsprekend moesten Grunberg en Meijer daarin een rol spelen. Ondertussen lazen we Jaguarman van Raoul de Jong, This Mournable Body van Tsitisi Dangarembga en Duizend Ogen van Samanta Schweblin.

We zien het openingsprogramma voor ons als een soort reis, met als vertrekpunt de uitspraak van Eva Meijer, als tussenstop Raoul de Jongs verlangen om te blijven handelen vanuit het hart van het individu, als total loss-moment de vraag wat het individu (laat staan het wij) in een postwar-samenleving als die van Zimbabwe betekent, naar een virtuele aankomst in een online, technologisch wij, bij Samanta Schweblin.

Een global tour die we nog meer horizonten geven met schrijvers en activisten als Salena Godden en Simon(e) van Saarloos, en met schrijver en journalist Jaap Tielbeke die ons duidelijk maakt dat het niet altijd aan ons is.

We hopen dat u deel wil uitmaken van dit ultieme tijdelijke reisgezelschap, dat zonder u geen wij kent!

Ilonka Reintjens
Ellen Walraven

Opening Night: It's Up to Us, woensdag 13 januari 2021, 20:30-21:45 uur via live stream; koop hier tickets.

Geplaatst op: vrijdag 18 december 2020