Inschrijven op de nieuwsbrief

Dit zijn de winnaars van de Haagse literaire prijzen 2022

Marion Bloem, winnaar van de Constantijn Huijgens-prijs 2022.
Marion Bloem, winnaar van de Constantijn Huijgens-prijs 2022.

In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van de Haagse Literatuurprijzen 2022! Zondag 12 februari 2023 vindt tijdens het Winternachten festival de uitreiking plaats in Theater aan het Spui met een feestelijk programma. Kaarten zijn vanaf medio december verkrijgbaar via onze Writers Unlimited-website.

Marion Bloem krijgt de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. 'Bloems productiviteit, niet alleen als schrijver, is overweldigend,' schrijft de jury. Haar oeuvre is 'persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid'.

Dominique De Groen ontvangt de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel Slangen. 'Sinds haar debuutbundel Shop Girl weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie,' aldus de jury. 

Aan Donald Niedekker is voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs toegekend. 'Deze poëtische roman is een unicum in de Nederlandstalige literatuur,' schrijft de jury. 

Marjan Slob krijgt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor haar boek De lege hemel. Over eenzaamheid. 'Een krachtig pleidooi voor een beter begrip van wat eenzaamheid is: niet uitsluitend een negatieve gemoedstoestand, maar ook een diepmenselijk vermogen, een talent, een biotoop van de creativiteit', vindt de jury.

De feestelijke uitreiking met optredens en voordrachten wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum en Writers Unlimited / Winternachten en zal plaatsvinden op zondagmiddag 12 februari in Theater aan het Spui in Den Haag. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Financiën, Cultuur en Economie, Saskia Bruines.

Lees hier meer over de jaarlijks tijdens het Winternachten festival overhandigde literaire prijzen van de gemeente Den Haag.

Meer informatie over het feestprogramma en toegangskaarten zijn vanaf medio december hier op onze Writers Unlimited-website verkrijgbaar.

Geplaatst op: woensdag 9 november 2022