Inschrijven op de nieuwsbrief

Debuut Alara Adilow bekroond met poëzieprijs

Omslag Mythen en stoplichten (Uitgeverij Prometheus) en Alara Adilow (foto: Erik Bolding).
Omslag Mythen en stoplichten (Uitgeverij Prometheus) en Alara Adilow (foto: Erik Bolding).

Alara Adilow won voor 'Mythen en stoplichten' de Herman De Coninckprijs! Met o.a. Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou trad ze vrijdag 21 april 2023 op in het Winternachten 2023-slotprogramma 'De grondstof van het gedicht'.

In De grondstof van het gedicht las Alara Adilow voor uit Mythen en stoplichten en bracht ook nieuw werk ten gehore. In het Winternachten 2023-slotprogramma traden onder meer ook Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou op. Stitou was overigens met zijn nieuwe bundel Waar is het lam ook een van zes genomineerden voor de Herman De Coninckprijs.

De grondstof van het gedicht op vrijdag 21 april 2023, aanvang 20:30 in Theater aan het Spui, was uitverkocht.

Alara Adilow (1988) is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. 'Een onverschrokken debuut' zei de jury die haar dichtbundel over haar eigen transformatie van man naar vrouw bekroonde met de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie. 'Als het lichaam niet in de taal past, pas je de taal aan. Die simpele en effectieve omkering zie ik in Mythen en stoplichten terug,' schreef Obe Alkema in NRC.

Adilow publiceerde eerder poëzie in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject, is gastschrijver bij nY en werkt aan haar eerste roman Naald van de zon.

Geplaatst op: donderdag 23 maart 2023