Inschrijven op de nieuwsbrief

De eerste namen van het Winternachten festival 2022

Eerste namen - Winternachten 2022 - fotografen (zie post)
Eerste namen - Winternachten 2022 - fotografen (zie post)

Vandaag maken we de eerste namen bekend van de line-up van Winternachten 2022 – de zomereditie. Die vindt plaats tussen donderdag 16 en zondag 19 juni 2022 op verschillende locaties (o.a. PAARD, Amare en PIP) in Den Haag.

Volgende week vrijdag 29 april gaat de kaartverkoop van start. We maken in de loop van volgende week nóg meer namen bekend en we presenteren dan ook het programma. Volg ons op Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van programma-updates!

Nana Kwame Adjei-Brenyah

Wat zijn we blij met deze unieke schrijver op Winternachten 2022! Een belangrijke, nieuwe stem in de Amerikaanse literatuur: new black surrealism. Zijn debuutbundel Friday Black won vele prijzen en is een rauw, surrealistisch en deels satirisch boek met twaalf korte verhalen over de excessen van racisme en onze huidige consumptiemaatschappij. Adjei-Brenyah's verhalen zijn extreem en verontrustend, maar tegelijkertijd schetsen ze ons een toekomst die niet ver weg is.

Foto: Limitless Imprint Entertainment

Pola Oloixarac

Deze Argentijnse schrijver, essayist, filosoof en vertaler werd in 2010 verkozen tot een van de beste Spaanstalige jonge auteurs door Granta magazine. In haar boeken komen thema's als angst en geweld, oorlog, seks, erotiek, drugs en filosofie veelvuldig aan bod. Haar laatste roman Mona neemt de literaire wereld goed op de hak, en dat is op een literair festival natuurlijk meer dan welkom. Bereid je voor op gothic-elementen, seks, geweld, dode dieren en mysterieuze mannen.

Foto: Denise Giovanelli

Manon Uphoff

Heeft deze schrijver en scenarist nog introductie nodig? Ze schreef o.a. Koudvuur, De spelers, De ochtend valt en het alom geprezen Vallen is als vliegen. We zijn heel blij met haar aanwezigheid op én bijdrage aan het programma van Winternachten. Voor een speciaal programma over huiselijk geweld in de literatuur stelde Uphoff, samen met anderen, een verzameling literaire fragmenten samen, die tijdens het festival gelezen worden. Want dit thema, hoe intens ook, verdient een literaire verkenning en verdieping.

Foto: Céline Simons

Neske Beks

Beks is schrijver, film- en theatermaker. Ze debuteerde met De Kleenex Kronieken en publiceerde het kinderboek Sala & Monk. Behalve interdisciplinair kunstenaar is ze oprichter en bestuurder van Alphabet Street, gilde voor zwarte (beeld)taalkundigen, en van de Tank, denktank van kleur. Recent verscheen Echo – essays, speeches en brieven, vernoemd naar het gedicht 'Echoes' van Audre Lorde. Tijdens Winternachten zet Beks o.a. haar tanden in ons thema (lees hier meer), ontleend aan Toni Morrison.

Foto: Henk Wildschut

Ronelda S. Kamfer (online)

Met Kamfer mogen we een van de belangrijke Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment via video in Den Haag verwelkomen. Ze is geboren en opgegroeid in en rond Kaapstad, en schrijft in het Kaaps-Afrikaans. Ze publiceerde de bundels Noudat Slapende Honde, Santenkraam, Mammie en recent Chinatown, allen naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Kamfer dicht beheerst en vastberaden over verkrachting, vernedering, huiselijk geweld en over de positie en rol van vrouwen.

Foto: Nathan Trantraal

Müesser Yeniay

Yeniay is schrijver, dichter, journalist en literair vertaler uit Turkije. Haar dichtbundels werden vertaald, gepubliceerd en meermaals bekroond over de hele wereld, onder andere in de VS, Hongarije, Frankrijk, India, Japan en Portugal. Daarnaast is Yeniay hoofdredacteur van literair magazine Şiirden (over poëzie) en studeert ze momenteel voor een PhD in Turkse literatuur aan de universiteit van Ankara. Ondanks dit internationale bestaan heeft ze gelukkig tijd om naar Den Haag te komen, voor een goed gesprek over o.a. poëzie en feminisme.

Aafke Romeijn

Hoera, ook multitalent Aafke Romeijn is erbij op Winternachten! Romeijn is muzikant, schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2018 als romanschrijver met Concept M en vorig jaar verscheen toekomstroman 7B. Daarnaast is Romeijn de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop, met haar beats, messcherpe teksten en analoge synthesizers. Ze bracht de albums M (de soundtrack bij het boek) en Godzilla uit. Ook op Winternachten brengt ze literatuur én muziek ten gehore.

Foto: Bibian Bingen

Shishani

Over muziek gesproken: ook singer-songwriter Shishani, geliefd om haar soepele en krachtige stem, hoor je op Winternachten. Haar roots liggen in Namibië en België, maar ze groeide voornamelijk op in Nederland. In haar muziek brengt ze deze werelden samen, hoor je troost én een sterk sociaal bewustzijn. In 2019 richtte Shishani de all female band Miss Catharsis op. Ze speelde op festivals over de hele wereld, van Azië tot Scandinavië, maar in juni hoor je haar 'gewoon' in Den Haag!

Foto: Chris Philippo

Geplaatst op: woensdag 20 april 2022