Inschrijven op de nieuwsbrief

Constantijn Huygens-prijs 2021 naar Peter Verhelst

Peter Verhelst - foto Filip Naudts
Peter Verhelst - foto Filip Naudts

'Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Tongkat, Zwerm, Nieuwe sterrenbeelden, Zing zing, deze zomer nog de bundel 2050. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs,' aldus de jury. Verhelst krijgt de literaire prijs van de Gemeente Den Haag uitgereikt tijdens het Winternachten festival op zondag 23 januari 2022.

Peter Verhelst (België, 1962) is een veelbekroond romancier, dichter en theatermaker. Sinds 2006 is hij als regisseur verbonden aan NTGent. Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn eerste roman, Vloeibaar harnas, volgde in 1993. Tongkat uit 1999 betekende zijn doorbraak.

In zijn werk verwijst Verhelst veelvuldig naar andere literatuur, (beeldende) kunst en de werkelijkheid. Vanwege zijn poëtische taalgebruik werd hij vaak als estheticist beschouwd. Zwerm: geschiedenis van de wereld uit 2005 markeerde een keerpunt. Hierin verwees hij naar actuele thema's en gebruikte hij citaten uit films en moderne muziek. Uitbundige metaforen maakten plaats voor een sobere penvoering. In zijn roman uit 2013 Geschiedenis van een berg, met een gorilla als hoofdpersonage, komen beide stijlen bij elkaar en is Verhelst tegelijkertijd magisch en maatschappijkritisch. Zijn poëziebundel Wij totale vlam (2014) werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In deze bundel keren mensen terug van de maan of zien ze vogels in een meer duiken en woorden tegen de onderkant van het wateroppervlak schrijven.

In zijn roman Voor het vergeten (2018), geschreven na de onverwachte dood van zijn moeder, is hij getuige van de rouw van zijn vader, probeert hij zijn weg te vinden met verhalen en herinneringen, en opent hij nieuwe werelden waarin herten, kunstwerken, katten en Japanse tuinen huizen. Met zijn dichtbundels Zon (2019) em 2050 (2021) lijkt Verhelsts oeuvre een nieuwe wending te nemen naar wijdsere landschappen, toekomstvisioenen en maatschappelijke stellingname.

In januari 2022 verschijnt zowel een nieuwe novelle, Lichamen, als een heruitgave van zijn roman Tongkat (1999), die bekroond werd met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza en de F. Bordewijkprijs.

Geplaatst op: vrijdag 15 oktober 2021