Inschrijven op de nieuwsbrief

Chin. Ind. Rest. wint Gouden Kookboek 2023 vakjuryprijs

Festivalprogramma 'Je bent wat je eet' met vlnr kookboekenschrijvers Sun Li, Hassnae Bouazza, Vanja van der Leeden en Judith Cyrus
Festivalprogramma 'Je bent wat je eet' met vlnr kookboekenschrijvers Sun Li, Hassnae Bouazza, Vanja van der Leeden en Judith Cyrus

Eind 2023 won Sun Li voor 'Chin. Ind. Rest.' de Food and Friends Gouden Kookboek 2023 vakjuryprijs! Zaterdagmiddag 20 januari treedt ze op in het festivalprogramma 'Je bent wat je eet', samen met kookboekenschrijvers Vanja van der Leeden, Judith Cyrus en Hassnae Bouazza.

In het festivalprogramma Je bent wat je eet: tafelvertellingen van kookboekenschrijvers over smaak en cultuur duiken we met keukenchefs en kookboekenschrijvers in de smakelijke wereld van culinaire vertellingen. Want met smaken en gerechten deel je, net als met boeken, je ervaringen en herinneringen. Een specifieke smaak kan net als een zorgvuldig gekozen woord krachtige emoties oproepen.

BESTEL HIER TICKETS!

Met Vanja van der Leeden (Indorock; Instok; Insane), Judith Cyrus (Paramaribo; Toespijs), Sun Li (Chin. Ind. Rest. Kookboek) en Hassnae Bouazza (o.a. Spicy Chef – Streetfood) gaan we van de geheime hoekjes van grootmoeders keuken - overgebracht van generatie op generatie, vaak als mondelinge overleveringen - naar hedendaagse keukens waar gerechten soms een verrassende wending krijgen. En natuurlijk dromen we een beetje over de toekomst: hoe zorgen we ervoor dat volgende generaties deze smaakvolle verhalen blijven delen?

Chef, food stylist en auteur Vanja van der Leeden, Nederlandse met Indische roots, is onder andere dankzij haar kookboek Indorock, het satéboek Indostok en haar nieuwste gerechten- en verhalenboek Insane ('gekmakend lekker en best gezond') een begrip in de Nederlandse keuken.

Judith Cyrus is kok, runt lunchroom De Buitenvrouw in Amsterdam en schrijft over koken en eten. Ze groeit op in een Surinaams gezin in Noord-Holland, waar haar moeder haar opvoedt met pom, bakkeljauw en moksi-alesie maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. In 2021 brengt ze haar eerste kookboek uit: Paramaribo, een culinaire smeltkroes en in 2023 haar tweede: Toespijs, Creools-Caribische gerechten.

Sun Li debuteert in 2016 met De zoetzure smaak van dromen: het familieverhaal achter een Chinees restaurant. In 2023 veschijnt Chin. Ind. Rest. Kookboek, dat Li schreef samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen: het omvat naast de klassiekers (van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai) ook gerechten die het personeel zelf eet en blikt terug op de geschiedenis van deze restaurants in Nederland.

November 2023 werd Chin. Ind. Rest. Kookboek bekroond met de vakjuryprijs Food and Friends Gouden Kookboek 2023. Uit het vakjuryrapport: 'Het boek is van grote culturele, gastronomische en historische waarde en behandelt een keuken die tot het hart van het culinaire erfgoed van de Lage Landen behoort. Het laat overtuigend zien waarom de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed is toegevoegd. Met een mooie inleiding over de geschiedenis van deze keuken, persoonlijke portretten van ondernemers en koks én een schat aan gerechten (die iedere thuiskok uitnodigt om de keuken in te gaan) is dit de onbetwiste winnaar. Werkelijk alle klassiekers van het afhaalmenu passeren de revue. "What happens behind the doorgeefluik, stays behind the doorgeefluik" gaat niet langer op.'

Gespreksleider is schrijver Hassnae Bouazza die samen met Michelin-sterrenkok Soenil Bahadoer Spicy Chef (2020) en Spicy Chef: Streetfood (2022) schreef, twee culinaire boeken met verhalen en Surinaams-Indiase recepten. In 2022 verscheen van haar hand: haar 'levenswerk' Een koffer vol citroenen, een requiem voor en portret van haar moeder.

 

Writers Unlimited Festival: Je bent wat je eet: tafelvertellingen van kookboekenschrijvers over smaak en cultuur

Zaterdag 20 januari 2024 van 15:45 tot 17:15 uur

Theater aan het Spui, Den Haag

Ticket: €15 | T/m 30 jaar / Ooievaarspas: €7,50

BESTEL HIER TICKETS!

Geplaatst op: dinsdag 2 januari 2024