Inschrijven op de nieuwsbrief

Beluister nu de Fixdit Podcast over 'Bibi Koetis voor altijd' van Lin Scholte

Fixdit podcast Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte - ontwerp Writers Unlimited
Fixdit podcast Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte - ontwerp Writers Unlimited

Lin Scholte voor altijd! Schrijverscollectief Fixdit en Writers Unlimited maakten i.s.m. de Gids een bijzondere podcastaflevering over de roman 'Bibi Koetis voor altijd' van de Indische schrijver Lin Scholte - live met publiek in Museum Sophiahof. Beluister de podcast, of bekijk de videoregistratie hier.

De Indische auteur Lin Scholte (1921-1997) werd geboren in Batudjadjar, als dochter van een Nederlandse vader en een Javaanse moeder. Scholte beschreef het Indische kazerneleven en het wedervaren van KNIL-militairen en hun families van binnenuit, met de nadruk op vier generaties vrouwen. In ritmische, precieze bewoording tekent Scholte de omgeving, de kazernegewoontes en de sterke familieband, maar ook hoe de geschiedenis in de levens van hen allen ingrijpt. In haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) staat tante (bibi) Koetis centraal. Vilan van de Loo bracht in 2007 het verzameld werk van Lin Scholte uit, waar deze roman in is opgenomen.

In deze vijfde aflevering van de Fixdit-podcast gaan schrijvers en podcasthosts Jannah Loontjens en Annelies Verbeke in gesprek met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo over dit bijzondere werk, dat een unieke inkijk geeft in de koloniale periode in Indonesië en de nasleep ervan.

De aflevering maakt deel uit van de langlopende reeks 'Moderne klassiekers', waarin om de twee maanden een opmerkelijk literair werk wordt belicht, geschreven door een vrouw.

Geplaatst op: dinsdag 25 januari 2022