Inschrijven op de nieuwsbrief

'1984' geeft ook hoop

Gerlinda Heywegen & Arnon Grunberg - foto Serge Ligtenberg
Gerlinda Heywegen & Arnon Grunberg - foto Serge Ligtenberg

In reactie op 1984 waarin schrijven niet is toegestaan reageerde Arnon Grunberg dat niet schrijven niet de grootste straf voor hem zou zijn, maar niet meer mogen lezen. "Dat zou de ultieme marteling zijn. Schrijven kun je in je hoofd, maar niet meer aangeraakt te worden door woorden – dat is ondraaglijk."
We kijken terug op een bijzondere avond in de Centrale Bibliotheek Den Haag waarin filmredacteur Gerlinda Heywegen en schrijver Arnon Grunberg onze tijd fileerden aan de hand van filmfragmenten op basis van George Orwells roman 1984.

De avond die somber had kunnen zijn eindigde in een gesprek over hoop, liefde en de schoonheid van de kunsten. En het genot van het kunnen/mogen kijken naar één klein object..
Binnenkort is het programma terug te zien via onze website, maar eerlijk is eerlijk: dat weegt niet op tegen de magie beleven van het live afwikkelen van gedachten, waarin Grunberg een grootmeester is. Nu hopen dat de theaters, bibliotheken en andere culturele ruimtes de komende drie weken open kunnen blijven.

Geplaatst op: vrijdag 12 november 2021