Inschrijven op de nieuwsbrief

13-17 januari: online Winternachten festival-editie met vijf live streams

Affiche Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 - vormgeving: Eindeloos
Affiche Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 - vormgeving: Eindeloos

Het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag presenteert een online editie van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2021. Elke festivalavond start om 20:30 uur een live stream van 75 minuten. Schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland spreken per avond vanuit het festivalthema 'Het is aan ons' over een ander actueel onderwerp. Aan de orde komen het 'wij'-gevoel; klimaatrechtvaardigheid; feminisme en de Istanbul-Conventie; een niet uitsluitend mens-gericht perspectief op de Aarde; activisme en geluk.

Aan deze zesentwintigste editie van het Winternachten festival nemen uit Nederland onder meer Arnon Grunberg, Eva Meijer, Simon(e) van Saarloos, Vamba Sherif, Radna Fabias, Raoul de Jong, Jaap Tielbeke, Munganyende Hélène Christelle. Benjamin Fro, Chihiro Geuzebroek en Nazmiye Oral deel.

Uit het buitenland nemen via live verbindingen of vooraf opgenomen videoboodschappen onder meer deel: Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), Alexis Wright (Australië), Koleka Putuma (Zuid-Afrika), Salena Godden (VK), Mona Eltahawy (VS), Dilâra Gürcü (Frankrijk), Leena Norms (VK), Zsófia Bán (Hongarije), Jens Meijen (België), Mithu Sanyal (Duitsland), Sulaiman Addonia (België), Annemarie Estor (België) en Samanta Schweblin (Duitsland). In februari en maart 2021 volgen in een online 'slow festival' meer Winternachten-programma's die ingaan op deze thema's.

Programma-informatie en toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.writersunlimited.nl. Een ticket voor een live stream kost, naar keuze 5, 10 of 15 euro. Passe-partouts voor vijf live streams kosten naar keuze, 20, 40 of 60 euro. Het is ook mogelijk een donatie te doen.

Overzicht avondprogramma's Winternachten festival 2021

Woensdag 13 januari 2021, It's Up to Us en de uitreiking van de PEN Award - Engelstalig
De vraag naar het wij staat centraal tijdens dit Winternachten festival. Op onze openingsavond gaat Mirthe Frese hierover in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg, Eva Meijer, Raoul de Jong, Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe) en Samanta Schweblin (Duitsland). 'Het is aan ons' is een uitspraak van filosoof, songwriter en auteur Eva Meijer. Maar: wie is die ons? En is het wel aan ons? Verder zijn er - vanuit Theater aan het Spui of hun eigen ruimte - bijdragen van dichter, performer en activist Salena Godden (VK), schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos en schrijver en journalist Jaap Tielbeke. Na afloop wordt de PEN Award for Freedom of Expression uitgereikt aan een nader bekend te maken auteur die zich inzet - met gevaar voor eigen vrijheid en leven- voor onder meer de vrijheid van meningsuiting.

Donderdag 14 januari 2021, #StillWeRise: Writing Climate (In)justice - Engelstalig
Steeds meer auteurs geven het klimaat en de klimaatcrisis een prominente plek in hun werk. Weinigen wagen zich aan het onderwerp van klimaatonrechtvaardigheid of klimaatracisme: Als geen ander maakt auteur Alexis Wright (Australië) duidelijk hoezeer sociaal-economische positie, huidskleur en geografische locatie hier bepalend in zijn. Schrijver video-vlogger Leena Norms (VK), dichter en spoken word-artiest Sanam Sheriff (VS), singer-songrapper Benjamin Fro en klimaatrechtvaardigheidsactivist en filmmaker Chihiro Geuzebroek reageren op het werk van Wright. De Gids-redacteur Fiep van Bodegom leidt de gesprekken.

Vrijdag 15 januari 2021, #TheFutureIsFemale: The Female Convention - Engelstalig
Het is aan ons. Dit eisen vrouwen in Polen en Turkije in hun protesten voor gendergelijkheid tussen man en vrouw, en voor betere bescherming tegen geweld. Regerende rechts-nationalistische politici in hun landen willen immers uit de zogeheten Istanbul-Conventie stappen,dat er op gericht is om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. The Female Convention zet de literatuur in om de conventie nieuw leven in te blazen. Aan het programma werken mee: auteurs Dilâra Gürcü (Frankrijk), Mona Eltahawy (VS), Mithu Sanyal (Duitsland), Zsófia Bán (Hongarije), theatermaker, acteur en schrijver Nazmiye Oral, stand-up philosopher en theatermaker Laura van Dolron en directeur van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Kaouthar Darmoni. Journalist Nicole le Fever leidt de gesprekken.

Zaterdag 16 januari 2021, #BacktoEarth: Tout-monde - Engelstalig
Het begrip Tout-monde, geïntroduceerd door de Caribische dichter en filosoof Édouard Glissant (1928-2011), gaat over de chaotische en daarom productieve relatie tussen alles wat in de wereld bestaat. In dit programma krijgen dieren, planten en objecten uit onze wereld het woord. Met Sulaiman Addonia (België), de queer transgender toneelschrijver Amahl Raphael Khouri (Duitsland) en Annemarie Estor (België) geven in nieuw geschreven verhalen, voorgedragen en gefilmd in hun eigen habitat, een stem aan dierbare 'niet-mensen'. Onder leiding van schrijver en journalist Chris Keulemans praten we live vanuit Theater aan het Spui met schrijver en journalist Vamba Sherif over zijn visie op dit onderwerp en zingt antropoloog en singer-song-writer Shishani.

Zondag 17 januari 2021, #SoulCare: Radical Happiness – Engels- en Nederlandstalig
Joy is an act of resistance is een leus die steeds meer gehoor vindt. Kan geluk een vorm van activisme zijn? Bestaat er verzet in de vorm van rust? Deze vragen vormen het fundament voor Radical Happiness; ons rustgevende multidisciplinaire slotprogramma. Aan het programma werken mee: dichter en theatermaker Koleka Putuma (Zuid-Afrika), dichter Jens Meijen (België), dichter Radna Fabias, danser en choreograaf Gil Gomes Leal, schrijver en podcastauteur Munganyende Hélène Christelle en zangeres Bahghi; schrijver Hassnae Bouazza leidt de gesprekken.


Writers Unlimited
Stichting Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over actuele thema's aan de hand van literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag en door het jaar in programma's online of op locatie in Den Haag. De activiteiten van Writers Unlimited worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Den Haag, Nederlands Letterenfonds, VSBfonds, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Lira Fonds, Stichting Vrienden van Writers Unlimited en Novotel Den Haag.

www.writersunlimited.nl

Geplaatst op: maandag 28 december 2020