Inschrijven op de nieuwsbrief

De grondstof van het gedicht

Marieke Lucas Rijneveld - foto: Shody Careman
Marieke Lucas Rijneveld - foto: Shody Careman

No English text available

In het slotprogramma van het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2023 zoeken dichters en kunstenaars naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?

Aan De grondstof van het gedicht, voor het Winternachten festival 2023 samengesteld door schrijver en dichter Maarten van der Graaff, nemen deel:

- Marieke Lucas Rijneveld, met zijn bekroonde romans en poëzie een van de belangrijkste Nederlandse auteurs.

- Mustafa Stitou, eigenlijk al sinds zijn debuut in 1994 en zeker met zijn vijfde bundel Waar is het lam? Nederlands topdichter.

- Alara Adilow debuteerde onlangs krachtig met haar bundel Mythen en stoplichten: ze won de Herman De Coninckprijs 2023 en is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023.

- Asha Karami, opmerkelijk en verstild in haar debuut Godface, treedt op met nieuw voor haar gemaakt werk van beeldend kunstenaar Johan van Dijke, waarmee ze eerder poëziefilms maakte.

- Actrice en theatermaker Caro Derkx brengt een monoloog geschreven door Anoek Nuyens en Rebekka de Wit.

- Dean Bowen, Maxime Garcia Diaz, Martin Rombouts (inderdaad, winnaar van de tv-quiz De slimste mens) en kunstenaar-muzikant Willie Darktrousers treden op met speciaal voor deze Winternachten-avond gemaakt nieuw werk in vervolg op hun succesvolle muziek- en spoken word-voorstelling Poetic Resistance ('vurig verzet in woord en geluid').

- Marwin Vos, genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2023 voor haar teksten in wilde dood, biedt met haar woorden aan danser en maker Irina Baldini inspiratie voor live uitgevoerde dans en beweging.

 

Boekhandel De Vries Van Stockum neemt bij De grondstof van het gedicht voor boekverkoop in de foyer van Theater aan het Spui een prachtig aanbod dichtbundels van deze en andere auteurs mee. Tip: laat je net aangeschafte bundels na afloop signeren door de auteur!

 

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag

De grondstof van het gedicht

Vrijdag 21 april 2023, 20:30-22:00

Zaal 2, boekverkoop in de foyer, Theater aan het Spui, Den Haag

 

HET PROGRAMMA IS BIJNA UITVERKOCHT, er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar.

Posted on: Tuesday 18 April 2023