Inschrijven op de nieuwsbrief

International Literature Festival Suriname 2006

Suriname 2006

Sat 4 March - Mon 13 March 2006

Schrijversgroep '77 en festival Winternachten uit Den Haag organiseerden voor de tweede keer samen het Internationaal Literatuurfestival Suriname. Een week met optredens uit acht landen, met voordrachten, workshops, muziek en film. De schrijvers traden op voor publiek en op scholen in Paramaribo en de districten Para en Saramacca. Het thema van het festival luidde 'Werelden in ontmoeting'. Het programma, met de namen van de meeste deelnemende auteurs vindt u op deze website.

Het festival was een feest van ontmoetingen van vele talen en culturen: van Indonesisch tot Afrikaans en van Sarnami tot Sranantongo en Nederlands. Nederlandse vertalingen werden tijdens de voordrachten op een scherm geprojecteerd.

Feuilleton
De deelnemende auteurs zijn al enkele weken voor het festival begonnen met een samenwerkingsproject, het schrijven van een feuilleton. 'Droom en werkelijkheid' werd in afleveringen geschreven door schrijvers uit verschillende landen. De Indonesische auteur Tan Lioe Ie schreef de eerste aflevering, daarna volgden de Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus, de Surinaamse schrijfsters Cynthia McLeod en Ismene Krishnadath, Manon Uphoff uit Nederland en Erich Zielinksi uit Curaçao. Het feuilleton werd tijdens het festival afgerond met een gezamenlijk geschreven slot. Diverse Surinaamse dagbladen publiceren het feuilleton. Lees het nieuwsbericht (klik in het menu links) met de afleveringen tot nu toe.

Schrijversgroep '77
Al langer dan 25 jaar is Schrijversgroep '77 de belangrijkste literaire organisatie in Suriname. Maatschappelijke verwevenheid is altijd een belangrijk kenmerk van de leden geweest. De oprichters waren felle nationalisten en niet voor niets wordt gezegd dat de schrijvers van Suriname de onafhankelijkheid hebben gebracht. Inmiddels is Suriname al 30 jaar onafhankelijk en de blik wordt steeds meer gericht op de globaliserende en kleiner wordende wereld. In 1997 organiseerde de Schrijversgroep het congres 'Schrijverschap 2000, nationaal of internationaal', met inleiders uit Nederland, Curaçao, Trinidad en Frans Guyana. In 2003 participeerde de Schrijversgroep enthousiast in het grote Caribische kunstfeest Carifesta. Sindsdien organiseerde ze contacten met schrijvers uit Canada, Trinidad en Venezuela. In 2004 werkte de Schrijversgroep voor de eerste keer samen met Winternachten voor een internationaal literatuurfestival. Schrijversgroep '77 zet haar gang naar internationalisering voort door de organisatie van inmmiddels het vierde Internationaal Literatuur Festival Suriname.

Winternachten
Het literatuurfestival Winternachten uit Den Haag brengt sinds 1995 schrijvers samen uit Indonesië, Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika en Nederland, zes landen met een gezamenlijke geschiedenis. De eerste jaren vond het festival alleen plaats in Den Haag. Sinds drie jaar werkt Winternachten samen met partnerorganisaties in de andere betrokken landen, om deze internationale schrijversontmoeting ook daar plaats te laten vinden. Inmiddels hebben geslaagde edities van Winternachten plaatsgevonden in Durban (Time of the Writer/Poetry Africa) en Kaapstad (Cape Town Festival/Passaatwinde/Tradewinds), Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao (Crossing the Seas/Crusa Laman/Krusa Lama), in Bali, Solo, Yogyakarta, Bandung, Bandar Lampung en Jakarta (International Poetry Biennale) en in 2004 voor het eerst in Suriname (Internationaal Literatuurfestival Suriname).

Retrospect

Colofon