Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Overzee Indonesia 2005

Indonesia 2005

Fri 26 August - Mon 5 September 2005

Van 24 augustus tot 5 september reisden de auteurs Ellen Ombre (Nederland/Suriname), Frank Martinus Arion (Curaçao), Antjie Krog (Zuid-Afrika) en Ramsey Nasr (Nederland) voor een tournee naar Indonesië. De Jakartaanse culturele organisatie Komunitas Utan Kayu organiseerde in samenwerking met Winternachten literatuurfestivals in Bandung, Bandar Lampung (Sumatra) en Jakarta. De schrijvers traden daarnaast op in het Erasmushuis, het cultureel centrum verbonden aan de Nederlandse ambassade, en voor studenten van de vakgroep Nederlands van de Universitas Indonesia. Het was voor de derde keer dat Winternachten plaatsvond in Indonesië.

Krog, Ombre, Arion en Nasr traden samen op met meer dan twintig Indonesische schrijvers en dichters. De tournee startte in Bandung, met optredens op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus in de Selasar Sunaryo Artspace. Daarna reisde de groep naar Bandar Lampung in Sumatra, voor twee programma's in het Taman Budaya Lampung (29 en 30 augustus). De schrijverstournee eindigde in Jakarta. Daar vond op 1, 2 en 3 september het festival Biennale Sastra Internasional 2005 plaats in Teater Utan Kayu. Het thema van dit festival was 'Living Together'.

Na het festival was er op uitnodiging van het Erasmushuis in Jakarta nog een apart optreden van de vier schrijvers op zondagavond 4 september, gepresenteerd door de Indonesische schrijver en uitgever Richard Oh. Het slotoptreden was de volgende ochtend voor studenten Nederlands van de Universitas Indonesia. Bij alle optredens droegen de auteurs voor in hun eigen taal. De Indonesische vertaling werd simultaan geprojecteerd.

Winternachten organiseert jaarlijks het gelijknamige literatuurfestival in januari in Den Haag, en tweemaal per jaar een festival in het buitenland. Daarbij richt de organisatie zich met name op Nederland en landen die een (post-)koloniale relatie met Nederland hebben: Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen/Aruba, en Zuid-Afrika. Bij de buitenlandse tournees werkt Winternachten samen met partnerorganisaties ter plekke, en draagt zorg voor de deelname van de schrijvers uit de andere betrokken landen.

Retrospect