Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Zuid-Afrika 2010

Zuid-Afrika 2010

ma 20 september - ma 27 september 2010

In samenwerking met de schrijfster Antjie Krog en de Universiteit van West Kaap organiseert Winternachten voor de zesde keer een schrijverstournee naar Zuid-Afrika. Vier auteurs uit vier landen treden op in en rond Kaapstad. Samen met schrijvers en dichters uit Zuid-Afrika presenteren ze hun werk en geven workshops aan lokale literaire talenten. De programma's zijn zowel voor een algemeen publiek als voor studenten en scholieren.

Antjie Krog stelde in opdracht van de Universiteit van West Kaap het programma samen, en nodigde auteurs uit eigen land uit. Winternachten maakte op verzoek van Antjie Krog een keuze van vier buitenlandse schrijvers.

Namens Winternachten reizen mee de Surinaams/Hindoestaanse dichter en musicus Raj Mohan, de Liberiaans/Nederlandse schrijver Vamba Sherif, schrijfster en dichteressen Bernice Chauly uit Maleisië en Lamis Saidi uit Algerije.

De Zuid-Afrikaanse deelnemende auteurs zijn André Brink, Nunke Khadimo, Mannini Mokhothu, Neo Muyanga, Moenier Adams, Ronelda Kamfer en zangeres Reba Son.

De keus voor de schrijvers is ingegeven door het thema van de tournee 'Crealisation', of de manier waarop talen en culturen elkaar beïnvloeden en vermengen. In het veeltalige Zuid-Afrika, waarin tijdens de apartheid het Afrikaans dominant was, is het nu een van de vele talen. Met name in de Kaap wordt het Afrikaans als moedertaal gesproken voor in meerderheid zwarten en kleurlingen. Het Afrikaans, het Engels, Zulu, Xhosa, beïnvloeden elkaar hier sterk.

Het programma in het kort
Maandag 20 september 18.30 - 20.00 uur: openbaar programma in het Athol Fugad Theatre in Kaapstad.
Dinsdag 21 september: Poetry Lunch Hour - Universiteit van West Kaap (UWC). Daarnaast besloten seminars en workshops in UWC.
Woensdag 22 september: Besloten panel discussie voor studenten Arabisch en Afrikaans in UWC.
Donderdag 23 september 8.30 - 13.00 u: Workshop en reading in het Breyten Breytenbach Center in Wellington.
Vrijdag 23 september 14.30-17.00 Workshop en reading voor kinderen en jongeren in Greyton.
Zaterdag 24 september 14.00-17.00 Workshop en optreden met lokale schrijvers, dichters, en musici in Genadendal.

Alle schrijvers dragen hun werk voor in de oorspronkelijke taal. Simultaan worden Engelse vertalingen geprojecteerd op een scherm, of er worden Afrikaanse vertalingen voorgedragen.





terugblik