Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Tournee Zuid-Afrika 2008

Zuid-Afrika 2008

ma 28 januari - zo 3 februari 2008

Winternachten ging in februari 2008 voor de vijfde keer 'overzee' naar Zuid-Afrika. Vier dichters, uit Indonesië, Sint Maarten en Nederland, traden namens Winternachten op in de Spier Poetry Exchange in diverse lokaties in Kaapstad en omgeving.

Winternachten werd in Zuid-Afrika vertegenwoordigd door de dichters Violetta Simatupang (Indonesië), Changa Hickinson (Sint Maarten), Antoine de Kom (Nederland/Suriname) en Ruben van Gogh (Nederland). Ze presenteerden hun werk en namen deel aan debatten, samen met voornamelijk Zuid-Afrikaanse dichters, op de Universtiteit van West-Kaap, in het cultureel centrum Guga S'thebe in de township Langa, in Verses (Zula Bar) in Kaapstad, in de Universiteit van Stellenbosch en in het cultureel centrum van de Spier Estate in Stellenbosch.
In het festival traden verder op Shabbir Banoobai, Gert Vlok Nel, Odidi Mfenyana, Jacques Coetzee, Napo Masheane, Gcina Mhlope, Dub for Mama, en Umyezo Wezndi uit Zuid-Afrika, en Omékongo wa Dibinga uit Congo/V.S. Er waren twee theatervoorstellingen: Living on the Fence en Stone Words. Kijk voor meer informatie op de website van Africa Centre.

Het Africa Centre (voorheen werkzaam onder de naam Spier Arts Summer Season) heeft in de afgelopen jaren een zeer sterke band opgebouwd met een gemengd publiek. Het stelt zich ten doel om vernieuwing en kwaliteit in de podiumkunsten te stimuleren, werken aan het presenteren en ondersteunen van nieuwe Zuid-Afrikaanse kunstenaars, het bieden van gelegenheid tot samenwerking met kunstenaars in het Afrikaanse continent en het opbouwen van nieuw publiek voor de podiumkunsten.

Winternachten overzee
Winternachten gaat sinds 2001 'overzee' naar Suriname, Indonesië, de Antillen en Zuid-Afrika. Bij elke overzeese editie wordt Winternachten vertegenwoordigd door schrijvers uit deze betrokken landen en Nederland. Uit de praktijk blijkt dat dit zeer productieve ontmoetingen zijn voor alle betrokken kunstenaars. Deze overzeese edities komen ook het festival in Den Haag ten goede. Door deze tournees is Winternachten goed op de hoogte van de literaire ontwikkelingen in de betreffende landen.

Winternachten werd voor deze editie financieel gesteund door het Ministerie van OCenW en het Hivos NCDO Cultuurfonds. Sponsors van het Africa Center voor dit festival waren Spier, SAfm, Nederlandse Ambassade in Pretoria, 567 Capetalk Radio en Avis.