Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Overzee Zuid-Afrika 2006

Zuid-Afrika 2006

ma 2 oktober - za 14 oktober 2006

Winternachten gaat in oktober voor de vierde keer 'overzee' naar Zuid-Afrika. Vier auteurs en één musicus, uit Indonesië, Suriname, de Antillen en Nederland, treden namens Winternachten op in het festival Poetry Africa in Durban (8 t/m 14 oktober), en in diverse lokaties in Kaapstad en omgeving (2 t/m 7 oktober). Poetry Africa in Durban wordt georganiseerd door de Universiteit van Natal; de organiserende partners in Kaapstad en omgeving zijn schrijfster Antjie Krog, de Universiteit van West-Kaap, en de Spier Arts Trust in Stellenbosch.

Winternachten wordt in Zuid-Afrika vertegenwoordigd door de dichters Tan Lioe Ie (Indonesië), Gibi Bacilio (Curaçao), Shrinivási (Suriname), dichter/rapper Def P (Nederland) en musicus Ronald Snijders (Suriname/Nederland). Bijzonder in deze tournee is de de combinatie poëzie en muziek. Zowel de organisatoren in Durban als in de Kaap gaven aan dat ze graag een verbinding willen laten zien tussen poëzie en muziek. Om die reden is de fluitist Ronald Snijders gevraagd om mee te gaan op deze tournee en heeft Winternachten gekozen voor dichters die tevens – elk op hun eigen manier – uitstekende performers zijn. Ronald Snijders treedt deze twee weken op met zowel zijn eigen repertoire als in de functie van begeleider bij de optredens van de dichters. Samen met de dichters geeft hij daarnaast workshops op scholen, universiteiten en community centers.

De samenwerkingspartners van Winternachten in Zuid-Afrika genieten een zeer goede reputatie. Antjie Krog, voor velen de belangrijkste hedendaagse Zuid-Afrikaanse dichter, werkt samen met de Universiteit van West-Kaap, en de Spier Arts Trust in Stellenbosch. Deze laatste organisatie heeft in de afgelopen jaren een zeer sterke band opgebouwd met een gemengd publiek. Zowel artistiek inhoudelijk als organisatorisch hebben ze een uitstekende naam. Poetry Africa in Durban geldt als een van de belangrijkste poëziefestivals van Afrika. Zes dagen lang treden meer dan dertig dichters en muziekgroepen uit twaalf landen op. Het programma omvat voordrachten, seminars, workshops, poëzie-schrijfwedstrijden en dagelijkse optredens in scholen en in gevangenissen. Poetry Africa is verbonden aan de universiteit van Kwazulu-Natal.

Winternachten gaat sinds 2001 'overzee' naar Suriname, Indonesië, de Antillen en Zuid-Afrika. Bij elke overzeese editie wordt Winternachten vertegenwoordigd door schrijvers uit deze betrokken landen en Nederland. Uit de praktijk blijkt dat dit zeer productieve ontmoetingen zijn voor alle betrokken kunstenaars. Deze overzeese edities komen ook het festival in Den Haag ten goede. Door deze tournees is Winternachten goed op de hoogte van de literaire ontwikkelingen in de betreffende landen.

Winternachten Overzee wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW, Hivos/NCDO Cultuurfonds, de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika en het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds.

terugblik