Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Marokko 2009

Marokko 2009

ma 1 juni - zo 7 juni 2009

Op 2, 3 en 4 juni vond in Rabat en Kenitra het 'International Literature Festival Morocco' plaats. Het festival wordt georganiseerd door PEN Marokko, i.s.m. Winternachten en de Nationale Bibliotheek in Rabat. Namens Winternachten namen deel de schrijvers Antjie Krog uit Zuid-Afrika, Christine Otten uit Nederland, Gündüz Vassaf uit Turkije en Linda Christanty uit Indonesië. Een verslag van Christine Otten, zoals dat op 12 juni verscheen in NRC Handelsblad kunt u hier lezen.

Het was de eerste keer dat Winternachten samenwerkte met een literaire organisatie in Marokko. Al eerder waren Marokkaanse schrijvers te gast in het festival in Den Haag. Winternachten werkt al enige jaren samen met partnerorganisaties in Indonesië, Zuid-Afrika, de Antillen/Aruba en Suriname voor de organisatie van literaire evenementen in die landen.

Het thema van het festival was 'Writing between the lines', over de ruimte die schrijvers zoeken binnen de beperkingen van censuur en taboes. Het programma vond plaats in de Nationale Biblotheek in Rabat en in de Universiteit van Kenitra. De publieksprogramma's bestonden uit voordrachten en debatten door de schrijvers en dichters. Behalve publieksprogramma's op de avonden van 2, 3 en 4 juni, waren er programma's voor en met studenten en besloten bijeenkomsten voor schrijvers. Een bijzonder onderdeel was de presentatie in de vorm van een tentoonstelling van de roman 'Nomad' van de Marokkaanse schrijver en beeldend kunstenaar Youssouf Amine Elalamy.

De deelnemende schrijvers waren: Gündüz Vassaf (Turkije), Linda Christanty (Indonesië), Christine Otten (Nederland), Antjie Krog (Zuid-Afrika), Marie Redonnet (Frankrijk), Jacqueline Bishop (Jamaica/V.S.) en de Marokkaanse auteurs Ghita El Khayat, Edmond Amran El Maleh, Abdelhay Moudden, Mohammed Lemsyeh, Salah El Ouadie, Aïcha Bassry en Youssouf Amine Elalamy.

Deze eerste Marokkaanse editie kon plaatsvinden dank zij subsidies van de Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW (HGIS) en van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds, en dankzij medewerking van het NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko), de Nederlandse Ambassade in Rabat, het Centre for Cross Cultural Learning in Rabat, de Université Ibn Tofaïl, het Centre Marocain de PEN international, en de Bibliothèque Nationale du Royaume de Maroc.