Inschrijven op de nieuwsbrief

Arnon Grunberg & Gerlinda Heywegen

1984: War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength

do 11 november november 2021

Writers Unlimited presenteerde 1984: War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength. De wereldberoemde dystopische toekomstroman Nineteen Eighty-Four (aka 1984) van George Orwell uit 1949 en de verschillende verfilmingen ervan geven een somber wereldbeeld, waar ook nu, in "corona-tijden", regelmatig aan gerefereerd wordt. Met citaten en filmfragmenten bespraken romancier, columnist, essayist, dichter en scenarist Arnon Grunberg en filmredacteur van Writers Unlimited Gerlinda Heywegen 1984.

"Het verleden werd gewist, het wissen werd vergeten, de leugen werd de waarheid." – uit: 1984

Toenemende overheidscontrole, fake news, hoaxes, algoritmes leiden tot verwarring en zelfs opstand. Worden "we" anno 2021 dermate mate gecontroleerd dat het kan leiden tot een 1984? Maakt technologische vooruitgang het mogelijk en is onze wereld hiertoe in staat? Wat betekent Orwells onderzoek naar menselijkheid voor deze tijd? Hoe actueel is Nineteen Eighty-Four na ruim zeventig jaar?

De televisiebewerking van '1984' werd op 12 december 1954 voor het eerst uitgezonden door de BBC en daarna live herhaald op 16 december. Kijkers waren geschokt over Orwells visie op een toekomstige autoritaire staat en over de scènes waarin de held Winston Smith werd gemarteld in de beruchte Room 101. Het regende klachten en er werden vragen gesteld in het Parlement. Bijna zou de heropvoering door de BBC zijn geschrapt: de uitzending ging door met 1 stem vóór bij de raad van bestuur. Toen het een paar dagen later werd herhaald, trok het gelijk het grootste aantal kijkers ooit. Jaren later, in 2000, prijkt 'Nineteen Eighty-Four' op de drieënzeventigste plek van de 100 beste Britse televisieprogramma's van de 20e eeuw.

"In 1984 zit een erg krachtig element waarin de overheid een alternatieve werkelijkheid kan creëren", zegt Michael Newton, docent Engelse literatuur aan de Universiteit Leiden. "De waarheid wordt iets buigzaams, waar je een alternatieve versie van kunt voorschrijven." – nu.nl

Nederlandstalig programma.

Programma samengesteld door Gerlinda Heywegen (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

Let op:
Het is in de zaal niet nodig 1,5 meter afstand te houden. Voor toegang is een coronatoegangsbewijs nodig.

Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.

Colofon