Trio Mäshräp
Een mäshräp is een familiebijeenkomst met veel eten, zang en gedichten. De Abas-familie, afkomstig uit Uyghur in het westen van China (Oost-Turkestan), vormt de kern van Ensemble Mäshräp. De familie verhuisde zo'n 10 jaar geleden naar Nederland. Hun repertoire bestaat uit ballades, volksliederen en klassieke muziek uit de regio. De Oeigoeren hebben een oude en bijzonder rijke cultuur. De muziek is een subtiele mengvorm van westerse, Arabische en Aziatische ingrediënten. De (soms eeuwenoude) liederen hebben betrekking op liefde, levenswijsheden en traditionele feestdagen. Met name de On-iki muqam, klassieke zang- en danssuites, zijn in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een begrip in de streek. De solo-zanger en de percussionist kunnen zich de meeste vrijheden permitteren in het improviseren op de melodielijnen. Op de openingsavond van het festival hoort u het trio Mäshräp, dat bestaat uit Gulendem Abas (zang, tamboerijn), Kamil Abas (rawap, tamboer en ghidjek) en Jawdet Yadikar (ney, dutar).
(WU 2014 GR)Archief beschikbaar voor: Trio Mäshräp
-
Opening Night: Free the Word!
Met: Farah Karimi, Frank Westerman, Ian Buruma, Laura McVeigh, Manon Uphoff, Marente de Moor, Marjolein de Jong, Oksana Chelysheva, Petra Stienen, Trio Mäshräp
Op de openingsavond van het festival staan de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De openingstoespraak wordt gehouden door schrijver, sinoloog en japanoloog Ian Buruma. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression eren PEN en Oxfam Novib internationale schrijvers, journalisten en filmmakers die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De drie winnaars worden in januari bekend gemaakt en een van hen zal uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi de prijs in ontvangst nemen.
Op de uitreiking van de prijzen volgt een debat over sociale media in de strijd tegen repressie, met o.m. Marente de Moor en Frank Westerman. Sociale Media vormen een steeds invloedrijker podium voor het beoefenen van het vrije woord. Via eigen sites, facebookpagina's en blogs kunnen schrijvers, journalisten en andere burgers nu ook buiten de officiële kanalen om hun mening kenbaar maken, misstanden aan de kaak stellen en vormen van repressie en corruptie aanvechten. Hoe kunnen we als burgers van een groeiende 'Global Community' deze vrijheid van expressie blijven waarborgen? Hoe kunnen we voorkomen dat overheden die vrijheid beteugelen? Inmiddels worden immers op veel plekken in de wereld internetkranten gecontroleerd en bloggers vervolgd en vastgezet.
Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag, heet het publiek welkom. Arabiste Petra Stienen presenteert de avond en leidt het gesprek. Met muziek van het Oeigoerse Trio Mäshräp.Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.