Inschrijven op de nieuwsbrief

Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing
Thé Tjong-Khing

(Indonesië, 1933) is striptekenaar en illustrator. Na de kunstacademie in Bandung kwam hij in 1956 naar Nederland waar hij aan de slag ging bij Toonder Studios. Hij tekende ondermeer voor de Tina. In 1970 vroeg Miep Diekmann hem om haar boek Total loss, weet je wel te illustreren. Al snel tekende hij fulltime, o.a. voor kinderboeken van Guus Kuijer, Els Pelgrom, Sylvia Vanden Heede en Dolf Verroen, en hij kreeg drie Gouden Penselen. Thé Tjong-Khing is ook filmkenner en hij won talloze malen de befaamde quiz Voor een briefkaart op de eerste rang. In 2005 ontving hij de Woutertje Pieterse Prijs en het Zilveren Penseel voor zijn prentenboek Waar is de taart?, dat hij zelf bedacht en tekende. Sinds 2006 wordt zijn oudere werk opnieuw uitgegeven zoals de strip Arman & Ilva. In 2010 ontving hij de Max Velthuijsprijs voor zijn oeuvre en in 2011 organiseerde het Letterkundig Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Thé Tjong-Khing

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Thé Tjong Khing: Het beeld van mijn leven

    Een van de bekendste illustrators en stiptekenaars van Nederland. Welke beelden zijn hem zijn leven lang bijgebleven? Manon Uphoff en Aleid Truijens praten met hem en het publiek over de beelden die hij ons laat zien, en waarom ze hem zo sterk inspireerden.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Eén strip of duizend woorden?

    Eén beeld kan je harder treffen dan duizend woorden. Een gesprek met drie Nederlandse stripauteurs die in meeslepende verhalen grote thema's aansnijden. Ze tilden de strip naar een nieuw niveau. Hoe gaan ze te werk? Wat kun je verwoorden en wat moet je verbeelden? Thé Tjong-Khing, nu één van de populairste kinderboekenillustratoren van Nederland, bedrijft keiharde satire. Peter van Dongen behandelt grote taboes en Barbara Stok maakt het intieme universeel. Nederlandstalig.