Inschrijven op de nieuwsbrief

Sinan Çankaya

Sinan Çankaya - foto Marijn Smulders
Sinan Çankaya - foto Marijn Smulders

(Nijmegen, 1982) is cultureel antropoloog en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Momenteel werkt Cankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op de afdeling Bestuurskunde en Politicologie. Hij schreef voor De Correspondent, De Groene Amsterdammer, De Volkskrant en Hard Gras. Zijn non-fictie boek Mijn ontelbare identiteiten (2021) werd meermaals bekroond, waaronder met de E. du Perronprijs. Het is een bespiegeling op de veranderde omgang met 'de Ander' in Nederland, en een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Hij schreef verder het verhaal November (2022) voor De Maanden-reeks van uitgeverij Das Mag.

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: Sinan Çankaya

  • Writers Unlimited 2025 – Saturday Night Unlimited

    Herdenken onder vuur

    In een tijd waarin oorlog woedt in Europa, in het Midden-Oosten en het Afrikaanse continent, dringt de vraag zich op: wat is de rol van herdenken vandaag de dag? Voor veel Nederlanders staat de Tweede Wereldoorlog centraal in de nationale herinneringscultuur. Maar wat betekent deze nadruk op een oorlog voor ons beeld van Nederland?

    Herdenken onder vuur onderzoekt hoe de nadruk op de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse herinnering van invloed is op ons nationale zelfbeeld. En welke rol dit speelt in de erkenning van andere vormen van geweld, bijvoorbeeld in koloniale tijden, en vormen van onderdrukking nu.

    De Nationale Herdenking op 15 augustus 1945, de dag waarop het einde van de Japanse bezetting in Indonesie wordt herdacht, wordt als case study gebruikt. Hoe verhoudt deze herdenking zich tot de bredere geschiedschrijving van Nederland en welke stemmen krijgen hierbij wel of geen ruimte?

    Met literaire bijdragen van Sinan Çankaya, Maurits de Bruijn en Lara Nuberg biedt Herdenken onder vuur een reflectie op de stelling hoe herdenken niet alleen gaat over het verleden, maar ook over de keuzes die we vandaag maken. In gesprek onder leiding van Nancy Jouwe onderzoeken we hoe oorlog, kolonialisme en identiteit ons nationale zelfbeeld en ons collectieve geheugen blijven vormen. Nederlands gesproken.

    Herdenken onder vuur is voor Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Lara Nuberg.