Inschrijven op de nieuwsbrief

Özcan Akyol

Özcan Akyol - foto Roos Blaauwendraad
Özcan Akyol - foto Roos Blaauwendraad

(Deventer, 1984) is schrijver, actief blogger en twitteraar, AD-columnist en documentairemaker. Hij debuteerde met het verhaal Zero Impact in de verhalenbundel WTF?! Volwassen worden na 11 september. In deze bundel beschrijven 25 jonge Nederlanders hoe ze reageerden op 9/11. Akyol vertelt dat hij er niet warm of koud van werd. Hij was bezig met z'n vrienden, scooters en meisjes. Hoewel hij moslim was, voelde hij zich er niet bij betrokken. Het enige wat hij merkte was dat hij zich zo nu en dan leek te moeten verantwoorden als moslim. Inmiddels is Akyol agnost. In oktober 2012 verscheen zijn romandebuut Eus, over een Turkse tiener uit het oosten van het land die zich op een onorthodoxe manier probeert te ontworstelen aan zijn lot als randfiguur. Zijn tweede roman Turis, waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar het vermeende dubbelleven van zijn vader, verscheen begin 2016. Zijn vijfdelige documentairereeks De neven van Eus is voorjaar 2017 door de NPO uitgezonden. Hij gaat hierin met behulp van zijn familie op zoek naar het echte Turkije.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Özcan Akyol

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Wanna Know a Secret?

    Maak kennis met een nieuwe generatie auteurs, en luister naar hun voordracht van geheimzinnige passages uit hun romans. Een spannend uur met Nederlandse verhalen uit binnen- en buitenland. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 1

    Mad as Hell - part 3

    Joumana Haddad en Özcan Akyol betreden achtereenvolgens het podium en schakelen voor een aantal minuten hun gevoel voor nuance, eventualiteiten, 'het zou misschien ook vanuit een ander perspectief bekeken kunnen worden' en andere voetnoten uit. Op dit podium spreekt de onderbuik van de literatuur. Het blijven natuurlijk geletterde dames en heren, dus verwacht een welbespraakte, gepassioneerde woordenlawine. Engels- en Nederlandstalig.