Inschrijven op de nieuwsbrief

Niña Weijers

Niña Weijers door Iris Duvekot - fotograaf: Iris Duvekot
Niña Weijers door Iris Duvekot - fotograaf: Iris Duvekot

(Nijmegen, 1987) is schrijver van de romans De consequenties (2014) en kamers antikamers (2019, genomineerd voor de bng Bank Literatuurprijs). Haar debuut De consequenties werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vertalingen van haar romans verschenen in Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Haar boek Zelf doen (2022) is een bundeling van verhalen die ze in De Groene publiceerde. In 2023 verscheen Cassandra, over hoe ontwrichtend een nooit opgeloste verdwijning kan zijn voor iedereen die deel uitmaakt van het verhaal.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Niña Weijers

  • Winternachten 2023

    The World According to Cusk

    Met: Fleur Speet, Ianthe Mosselman, Meral Polat, Niña Weijers, Rachel Cusk, Sophie van Winden

    Zondagmiddag 12 maart was een wereldberoemde schrijver in Den Haag: de Britse auteur Rachel Cusk. Zij ging in gesprek met de Nederlandse schrijver Niña Weijers over haar boeken en thema's. Het interview in Zaal 1 werd omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Sophie van Winden en optredens van zangeres Meral Polat begeleid op piano door Chris Doyle. In de theaterfoyer volgde een naprogramma met twee minicolleges rond Cusks werk door schrijvers Ianthe Mosselman en Fleur Speet, en met boekverkoop en signeren.

    Rachel Cusk, misschien wel de belangrijkste Engelstalige schrijver van vandaag, is auteur van onder meer de non-fictieboeken A Life's Work (2001), Aftermath (2012) en Coventry (2019) en romans als Arlington Park (2006), de fenomenale Outline-trilogie (2014-2018, in Nederlandse versie getiteld Contouren, Transit en Kudos) en Second Place (2021).

    Niña Weijers ging in gesprek met Rachel Cusk over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar 'Coventry' gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een 'zelf'. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver.

    Naprogramma: minicolleges door Ianthe Mosselman en Fleur Speet
    Het foyerprogramma (16.15-16.45 uur) bestond uit twee minicolleges. Ianthe Mosselman, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteerde op Cusks onlangs in Nederland heruitgegeven Een levenswerk, over het moederschap (2001). Fleur Speet hield een minicollege over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.

    Dagkaart, 's avonds ook naar Literaire focus: Oekraïne
    Na het matineeprogramma The World According to Cusk vond vanaf 19:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-avondprogramma Literaire focus: Oekraïne plaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 12 maart was verkrijgbaar.

    Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!

  • Etel, Joan en bell

    Etel, Joan en bell - een eerbetoon aan drie literaire grootheden

    Met: Niña Weijers, Nisrine Mbarki, Rasha Hilwi, Sabrine Ingabire

    Wat is de overeenkomst tussen Etel, Joan en bell? Literaire grootheden Etel Adnan, Joan Didion en bell hooks zijn alle drie (deels) Amerikaans, hebben alle drie een grote stempel op het westerse denken gedrukt, en ze zijn alle drie vorig jaar overleden. Hun werk is nog altijd springlevend en inspireert een steeds grotere groep lezers. Daarom brengen we op woensdag 18 mei een eerbetoon aan deze auteurs. We hebben drie hedendaagse auteurs uitgenodigd, zelfverklaard liefhebbers die ook kritisch durven te zijn, en die ons meenemen in hun persoonlijke relatie met het werk en gedachtegoed van respectievelijk Etel, Joan en bell. Wie waren deze grootheden? En waarom is hun werk en legacy nog altijd zo relevant?

    We horen...

    Rasha Hilwi over Etel Adnan, een schrijver die je moet leren kennen als je dat niet al deed. Deze Syrisch-Amerikaanse dichter, essayist en kunstenaar maakte werk in drie talen en minstens zoveel genres. Olieverfschilderijen, films, wandtapijten en gedichten - het werk van Adnan werd over de hele wereld tentoongesteld. Vanaf 20 mei wijdt het Van Gogh Museum een grote tentoonstelling aan haar.

    Sabrine Ingabire over bell hooks, de iconische Amerikaanse schrijver, hoogleraar, feminist en activist. hooks schreef meer dan 30 boeken over o.a. ras, gender, kapitalisme en haar antwoord op vrijwel alle problemen in de wereld: de liefde. 'Haar filosofie over de liefde ging over meer dan romantische liefde. Het is er een waarbij mensen elkaars menselijkheid erkennen en elkaar benaderen als gelijken. Een liefde voor de rechtvaardigheid', schreef journalist en schrijver Ingabire over haar in NRC.

    Niña Weijers over Joan Didion, de schrijver en journalist die grote bekendheid verwierf met de vele scherpzinnige essays en boeken die ze schreef over de Amerikaanse cultuur. Chaos, cultureel verval en angst spelen een hoofdrol in veel van haar boeken, waarvan The Year of Magical Thinking het bekendst is geworden. Niña Weijers schreef over Didion in De Groene Amsterdammer: 'Het is bijna onmogelijk om níet te zien hoe ze haar werk belichaamt: die koele ernst, de afstandelijkheid van haar blik, de glamour en tegelijk dat ascetische, het ontegenzeggelijk Amerikaanse van haar uitstraling.'

    Moderator Nisrine Mbarki, die werk van Etel Adnan en bell hooks vertaalt, zal het gesprek leiden.

    Etel, Joan en bell - een eerbetoon aan drie literaire grootheden
    Datum: woensdag 18 mei 2022
    Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
    Tickets: €11,- (regulier), €8,- (Bibliotheekpas, CJP en Ooievaarspas), gratis toegang voor studenten, scholieren en WeArePublic-leden.
    Locatie: Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
    Engels- en Nederlandstalig programma.

    Programma samengesteld door Fleur Jeras (Writers Unlimited). Boekverkoop door De Vries Van Stockum Boeken.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Niña Weijers

    In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Tear Down the Wall

    'Wanneer iemand niet durft te staan voor zijn mening, deugt ofwel die mening ofwel hijzelf niet', zei Ezra Pound. Scheppen kunst en literatuur een veilig kader voor het beslechten van taboes? Moeten kunstenaars en schrijvers hun persoonlijke grenzen verkennen, maar ook die van de samenleving en de politiek? Over deze en andere vragen, praat Arjan Visser met auteurs Muhammad Aladdin en Niña Weijers en striptekenaar Leela Corman, die alle drie gevoelige onderwerpen hebben aangesneden in hun werk. Engelstalig.