Mircea Cărtărescu
(1956, Boekarest) wordt gezien als de grootste moderne Roemeense schrijver. Zijn roman De Wetenden is het eerste deel van de deels autobiografische Orbitor-trilogie die geheel in het Nederlands is vertaald. De schrijver neemt ons mee naar de vervlogen wereld van de voorvaderen van zijn moeder - geroemeniseerde Bulgaren, vol 'oeroude, voorchristelijke angst'. Het tweede deel, De trofee, speelt in de tijd van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Russische invasie. In deel drie, Het onmetelijke mausoleum, beschrijft hij de grote veranderingen die tijdens de revolutie in Roemenië plaatsvonden. De boeken van Cărtărescu vormen een snoer van verhalen die van associaties aan elkaar hangen, verteld in een rijk vocabulaire. Werkelijkheid en magie wisselen elkaar af.
(2017)Archief beschikbaar voor: Mircea Cărtărescu
-
Het boek van mijn leven: Mircea Cărtărescu
De Roemeense schrijver vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza.
-
Ideology as an Act of Fiction
Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.
-
My Secret City
Zijn de geheimen van een stad een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
Winternachten lecture: Fiction in times of Fake
Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom Tomá Sedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.